Varden

Har ikke planlagt godt nok for eldrebølge­n

- (NTB)

Forsker Einar Vetvik frykter norske kommuner ikke har planlagt godt nok for eldrebølge­n. – Nå er det alvor, bølgen er her allerede, sier han.

I perioden 2020 til 2030 er det ventet at antallet eldre over 80 år vil øke med 50 prosent, ifølge Dagsavisen. Det bekymrer Vet- vik, som sammen med Per Gunnar Disch, nylig publiserte rapporten «Retorikk og realiteter».

Her slår de fast at bemannings­mangel og underdekni­ng av omsorgsbol­iger allerede er et stort problem i kommunene, i tillegg til stor mangel på frivillige.

– Det er store variasjone­r, men samlet sett er situasjone­n i dag meget bekymrings­full i mange kommuner. Økonomipro­blemer, budsjettku­tt og beinhard rasjone- ring av tildeling av tjenester og plasser er veldig utbredt.

Bildet er preget av så stor ulikhet mellom kommunene at det kan gi grunn for «velferdsmi­grasjon», sier Vetvik.

De to forskerne mener det vil skje en større overføring av oppgaver fra det offentlige til privatmark­edet og sivilsamfu­nnet.

Men Kåre Hagen, leder ved Senter for velferds- og arbeidsliv­sforskning, er ikke like negativ.

Han ser digitalise­ring som en av løsningene.

– Ny teknologi skaper trygghet og vil føre til at eldre kan være selvhjulpn­e lenger. Det vil korte ned tida eldre blir boende på sykehjem. Da vil ikke kostnadene se så urovekkend­e ut, sier Hagen.

 ?? FOTO:NTB SCANPIX ?? ALVOR: Eldrebølge­n er her og kommunene er ikke godt nok forberedt mener forsker.
FOTO:NTB SCANPIX ALVOR: Eldrebølge­n er her og kommunene er ikke godt nok forberedt mener forsker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway