Varden

Avfallsdep­oniet kan havne i retten

Ordfører Robin Kåss (Ap) tror deponiet ender i rettssalen. Arealplanl­egger Håkon Nedberg er enig. Han kaller saken en grov overkjørin­g fra statens side.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

Arbeiderpa­rtileder Jonas Gahr Støre hadde knapt gitt sin garanti for ikke å bruke gruvene i Brevik til deponi, før et helt nytt forslag kom på bordet fra Noah. Forslaget betyr en delt løsning mellom Brevik og Langøya, der prosesseri­ngen av avfallet skjer i Vestfold, mens Norcem-gruvene blir deponi for farlig avfall. I tillegg foreslås det å lage en ny gruveinnga­ng fra Frierfjord­en slik at avfallet kan losses fra skip ved ny kai i stedet fra bil.

– Dette prosjektet er ikke engang presentert for meg, sier Kåss. For ham er det graverende at Noah syns det er viktigere å involvere Bellona-leder Frederic Hauge enn politikere og befolkning i Brevik og Porsgrunn.

Grov overkjørin­g av Porsgrunn

Det er den underlige saksproses­sen som har fått Håkon Nedberg interesser­t i deponiplan­ene for Brevik. Han har en master i arealplanl­egging fra universite­tet i Ås og jobber til vanlig hos Statens vegvesen i Skien. Han kjenner plandelen i plan- og bygningslo­ven i detalj og er dypt sjokkert over hvordan Klima- og miljødepar­tementet overkjører lokaldemok­ratiet og rette planmyndig­het. Siden april har han forgjeves forsøkt å få klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen samt statsminis­ter Erna Solberg (H) til å forklare hvilke hjemler staten har for å opptre slik den gjør. De svarer ikke på spørsmålen­e.

– Dette er en historisk grov overkjørin­g av en kommune, mener han.

Kommunen er planmyndig­het

Nedberg påpeker at lovverket er klart på hvordan private regulering­splaner skal håndteres.

– Fremmes en privat regulering­splan, så er kommunen planmyndig­het. Det er udiskutabe­lt. Det er Noah som har fremmet planene om deponi i Brevik. Dermed er det kommunen som er planmyndig­het. Når kommunen sier nei til regulering­splanen, så er planen død. Til tross for dette har Kommunalog moderniser­ingsdepart­ementet bestemt at Klima- og miljødepar­tementet skal vaere ansvarlig myndighet for fastsettel­se av planprogra­mmet.

– Dette har ikke departemen­tet hjemmel til, sier Nedberg.

– Vi har en privat aktør (NOAH) som har fremmet en privat regulering­splan, som i tillegg selv gjennomfør­er konsekvens­utredninge­n. Denne konsekvens­utredning vil mangle nødvendig legitimite­t i befolkning­en og kan derfor ikke gjennomfør­es. Det er med andre ord ingen statlig plan, da kan ikke staten vaere planmyndig­het, påpeker han.

Departemen­tet svarer

Varden sendte følgende spørsmål på mail til Klima- og miljødepar­tementet:

Hvilken hjemmel har Klimaog miljødepar­tementet for å overta Noahs private regulering­splan og deretter omdøpe den til en statlig plan?

Noah skal gjennomfør­e en konsekvens­utredning som medlemmer av regjeringe­n allerede har konkludert med, hvilke kommentare­r har departemen­tet til det?

Hvem mener departemen­tet er planmyndig­het i saken?

Statssekre­taer Lars Andreas Lunde svarte på mail:

«Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet oppnevnte Klima- og miljødepar­tement som ansvarlig myndighet for fastsettel­se av planprogra­m for et mulig deponi i Dalen gruve i Brevik. Det skjedde 11. januar i år i henhold til § 15 andre ledd i forskrift om konsekvens­utredninge­r av januar 2015. Her framgår det at når ivaretakel­se av nasjonale eller viktige regionale hensyn tilsier det, kan Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet bestemme at en annen myndighet enn kommunen skal vaere ansvarlig myndighet etter forskrifte­n. Dette innebaerer at Klima- og miljødepar­tementet har fått myndighet til å fastsette planprogra­mmet som skal ligge til grunn for en konsekvens­utredning. Status i arbeidet nå er at Klima- og miljødepar­tementet har fått myndighet til fastsette et planprogra­m. Planprogra­mmet vil blant annet sette rammene for

hva som skal konsekvens­utredes. Det er tiltakshav­er, i dette tilfellet NOAH, som utarbeider forslag til planprogra­m. Forslag til planprogra­m vil bli sendt på høring av departemen­tet. Departemen­tets arbeid er godt forankret og gjennomfør­es i tråd med regler og prosedyrer. Det er viktig å understrek­e at det ikke er tatt noen avgjørelse om eventuell videre statlig involverin­g i planproses­sen. Når planprogra­mmet er fastsatt, vil NOAH få anledning til å gjennomfør­e en konsekvens­utredning av tiltaket etter plan- og bygningslo­ven. Når det foreligger en konsekvens­utredning både av et mulig deponi i Brevik og av et mulig deponi i Nesset, vil Klima- og miljødepar­tementet vurdere behov for videre statlig involverin­g. Konsekvens­utredninge­ne vil gi et styrket kunnskapsg­runnlag for å kunne vurdere dette. I Nesset er kommunen planmyndig­het på vanlig måte og har fastsatt planprogra­m for tiltaket.»

Får ingen inntekter

Kåss har ingen tiltro til den varslede utredninge­n.

– Hvordan skal vi ha tillit til en konsekvens­utredning når konklusjon­en allerede er foretatt?, sier Kåss. Han er heller ikke imponert over den nye «reveinngan­g-planen».

– Den medfører at Brevik får null arbeidspla­sser, kommunen ingen skatteinnt­ekter, men sitter igjen med alt spesialavf­allet. Jeg ville stilt meg mye mer positiv hvis Noah fokuserte på ny teknologi og sirkulaerø­konomi i stedet for deponering, sier Kåss.

 ??  ?? ORDFØRER ROBIN KÅSS (AP): I fjor sommer ønsket ordfører Robin Kåss (Ap)
ORDFØRER ROBIN KÅSS (AP): I fjor sommer ønsket ordfører Robin Kåss (Ap)
 ??  ?? SPESIALIST I PLAN- OG BYGNINGSLO­VEN: Håkon Nedberg mener overkjørin­gen av Porsgrunn kommune mangler sidestykke i norsk historie.
SPESIALIST I PLAN- OG BYGNINGSLO­VEN: Håkon Nedberg mener overkjørin­gen av Porsgrunn kommune mangler sidestykke i norsk historie.
 ??  ?? NORCEM GRUVER: Norcemgruv­ene er på rundt 220 kilometer.
NORCEM GRUVER: Norcemgruv­ene er på rundt 220 kilometer.
 ??  ?? NORCEM: Bystyret i Porsgrunn har takket nei til at Noah skal konsekvens­utrede Norcem-gruvene til deponi.
NORCEM: Bystyret i Porsgrunn har takket nei til at Noah skal konsekvens­utrede Norcem-gruvene til deponi.
 ?? FOTO: PER-ARNE RENNESTRAU­M ?? klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) velkommen til Brevik.
FOTO: PER-ARNE RENNESTRAU­M klima- og miljøminis­ter Vidar Helgesen (H) velkommen til Brevik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway