Varden

Nordens beste baker

På første forsøk hevet bakermeste­r Fredrik Lønne seg over alle og gikk til topps i Nordisk mesterskap. Neste år er det VM.

- NISSEDAL Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

34-åringen fra Treungen kan puste lettet ut etter intense konkurrans­edager i Stockholm i Sverige forleden.

Sammen med bakermakke­rne Ivar Bakke og Trude Beate Brendehaug kan Lønne nå kalle seg nordisk mester.

I tillegg til å vinne med laget, gikk Lønne også til topps i den individuel­le og svaert vanskelige øvelsen «brød og bagetter».

Terpe og terpe

En av grunnene til den sterke seieren tror Lønne selv handler om solide forberedel­ser.

For dette hadde han og bakerkolle­gene trent på.

– Det handler om å terpe og terpe i forkant av konkurrans­en, sier Lønne.

Noen av oppgavene får de vite i forkant av mesterskap­et. Men det er ikke dermed sagt at konkurrans­edagen blir prikk lik dagene du har trent hjemme.

Hundrevis av gaerne tilskuere med gasshorn og en innpåslite­n speaker som skal intervjue deltakerne underveis, gjør sitt for stresset.

Mange ulike brød

– Temperatur­en i konkurrans­ehallen var ganske kald og stekeovnen­e var forskjelli­ge fra dem vi er vant til. Så underveis i konkurrans­en handler det hele tiden om å løse småting, samtidig som du må ha full fokus på det du skal bake, sier Lønne som altså hadde brød og bagetter han skulle lage.

Og det var ikke bare snakk om et par brødformer og noen lange franske han skulle stelle i stand.

– Jeg fikk blant annet en helt sinnssyk oppgave hvor jeg skulle lage åtte store brød på én kilo hver ferdig stekt, og hovedingre­diensen i deigen skulle vaere fullkorns emmer og chiafrø. Jeg flettet deigen og tror jeg scoret bra på det. Vanligvis stekes slike brød i ovn, forklarer Lønne.

Andre oppgaver han fikk bryne seg på var ti klassiske bagetter, hver på 250 gram ferdigstek­t og 55 cm lange. Lønne klarte også å lever 40 små kuvertbrød à 40 gram i fire ulike fasonger, samt 14 brød av rug på 600 gram ferdigstek­t. Det er bare å prøve selv å gjøre alt dette unna på sju timer.

Nytt mesterskap

– Det er et forferdeli­g kjør. Du må bare piske på fra første stund. Starten er uhyre viktig. Har du en god start, så får du igjen for det på slutten. Det kjente jeg, smiler bakermeste­ren som forteller at han koste seg under konkurrans­en.

Seieren betyr at Lønne er kvalifiser­t til et mesterskap i Tyskland neste år, der 12 vinnere fra hele verden samles.

 ??  ?? BAKERMESTE­R: Fredrik Lønne fra
BAKERMESTE­R: Fredrik Lønne fra
 ??  ?? LAGSEIER: Fredrik Lønne (v) tok sammen med Trude Beate Brendehaug og Ivar Bakke førsteplas­sen i nordisk mesterskap i baking.
LAGSEIER: Fredrik Lønne (v) tok sammen med Trude Beate Brendehaug og Ivar Bakke førsteplas­sen i nordisk mesterskap i baking.
 ??  ?? HØYE KRAV: Brødene skulle ha lik vekt og størrelse etter steking.
HØYE KRAV: Brødene skulle ha lik vekt og størrelse etter steking.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway