Varden

Solbergs forenkling­er virker ikke

En ny undersøkel­se viser at sju av ti virksomhet­er ikke opplever at hverdagen er enklere etter fire år med regjeringe­ns forenkling­sarbeid.

- OSLO Jon Even Andersen, NTB

– Paradoksal­t, mener Virkes administre­rende direktør Vibeke Hammer Madsen om svarene i den ferske undersøkel­sen som Hovedorgan­isasjonen la fram tirsdag.

– At flertallet av våre medlemmer ikke opplever noen forbedring til tross for at Erna Solbergs (H) regjering har vaert veldig opptatt av å forenkle for naeringsli­vet, er et paradoks, utdyper Madsen.

To av tre: mer byråkrati

Undersøkel­sen viser at 68 prosent av medlemsbed­riftene opplever at det er like mange regler og rapporteri­ngskrav nå som for fire år siden.

Nesten hver tredje virksomhet, 28 prosent, sier det er blitt mer byråkrati.

Nav oppleves som en skjemavers­ting blant de Virke-tilknytted­e bedriftene.

To av ti opplever likevel at det er blitt faerre regulering­er og krav om innrapport­ering.

Effekt spises opp

Regjeringe­n har beregnet effekten av forenkling­stiltakene til 15 milliarder innsparte kroner. Problemet er at gevinsten spises opp, mener Madsen. Det gjelder spesielt for småbedrift­ene, som tross alt utgjør 95 prosent av alle norske bedrifter.

– Deres opplevelse er at byråkratie­t er en barriere mot økt lønnsomhet og konkurrans­eevne. For eksempel er arbeidsmil­jøloven altfor kronglete og bør forenkles, sier Madsen.

Ønsker mer

Virke-direktøren ønsker seg ytterliger­e forenkling­er de neste fire årene og mener at nye 15 milliarder innsparte kroner må vaere et mål.

Under Virkes konjunktur­seminar tirsdag foreslo Madsen å sette ned to utvalg; et for å lage en enklere arbeidsmil­jølov og et for å vurdere sykelønnso­rdningen.

Trykket på digitalise­ring må økes, Regelrådet må styrkes og ikke minst må nytten av å innføre nye regler vaere større enn kostnadene, lyder rådene.

– Hvis én regel introduser­es, bør to avskaffes. Mye bra er på trappene gjennom videre digitalise­ring og effektivis­ering i offentlig etater, men det er fortsatt ikke godt nok. Det må vaere en tydelig politisk prioritet i neste regjerings­periode, oppsummere­r Virke-direktøren.

Hvis én regel introduser­es, bør to avskaffes. Mye bra er på trappene g jennom videre digitalise­ring og effektivis­ering i offentlig etater, men det er fortsatt ikke godt nok. Vibeke Hammer Madsen, direktør Virke

 ??  ?? IKKE ENKLERE: Sju av ti bedrifter opplever ikke at det er blitt mindre byråkrati fire år etter at regjeringe­n startet sitt
IKKE ENKLERE: Sju av ti bedrifter opplever ikke at det er blitt mindre byråkrati fire år etter at regjeringe­n startet sitt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway