Varden

Er Norge allerede karbonnøyt­ralt?

- Bjørn Lillebuen

Norge har, som et av de ytterst få land i verden, en energiprod­uksjon som domineres av utslippsfr­i vannskraft.

Vi har også langs vår lange kyst mulighet for å øke produksjon­en av vindkraft både på land og etter hvert til sjøs.

Men i tillegg har vi en ressurs i skogene våre, som tar opp store mengder CO2 om vi forvalter det rett. Forholdet mellom skog og CO2 er ikke så vanskelig, enkelt sagt vil skogene ta opp mer CO2 ved fotosyntee enn de slipper ut ved forbrennin­g og forråtning så lenge tilveksten i skogene er større enn avvirkning­en. Dette skyldes naturligvi­s at alle grønne planter «spiser» CO2 når de vokser, og dette er også grunnlaget for at vi betaler tropiske land store milliardbe­løp for å la skogene stå.

Vi kan ikke la skogene vokse i det uendelige, men ved god forvaltnin­g kan vi øke tilveksten og produksjon­en i skogene våre, og dette bør vi kanskje satse mer på. Vannkraft, vindkraft og økt vekst i skogen vil temmelig snart kunne gjøre Norge til et karbonnøyt­ralt land, uten at vi ødelegger industrien.

Servipå statistikk­en ser vi at mengde skog har økt med over 10 prosent i løpet av de siste 10 år. Kanskje er vi allerede temmelig karbonnøyt­rale om vi regner inn skogen. I så fall kan vi konsentrer­e oss om å bygge landet for de økte nedbørsmen­gdene vi har sett har kommet. Vi trenger både bedre ras-sikring og flomvern, samt bedre vann- og avløpssyst­emer.

Den store flommen i Porsgrunn/Skien-vassdraget kom for over 90 år siden, og selve «stor-ofsen» i Glomma kom på 1700-tallet. Likevel er det viktigere med sikring i dag, når vi bygger boliger og hus overalt, og til og med midt i elva.

 ?? FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX ?? CO2-HJELP: Skogen er en viktig ressurs i kampen mot CO2 i atmosfaere­n.
FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX CO2-HJELP: Skogen er en viktig ressurs i kampen mot CO2 i atmosfaere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway