Varden

Hvitsnippm­åten

- Halvor Lognvik

Om du skal forsyne deg grovt av fellesskap­ets midler, er det best å foreta ranet på ein slik måte at du samtidig faer stor fagnad og ovasjonar for dine handlingar.

NOKAS-ranet har eit slikt element. Ransutbytt­e vel 57 millionar kroner om eg ikkje hugsar feil. Ranerane dømt til fengsel og fordømt i samfunnet. Advokatsta­nden i Oslo håva sannsynleg­vis inn meir enn ransutbytt­et og blir helteforkl­ara i tillegg.

Så har me Erik Jensen(EJ)-saka. «Skyggeregj­eringa» i Oslo har av ein eller annan grunn beslutta at dette skal bli årets mediemat og samtidig er det å anta at EJ kan ha trampa mektig del av «skyggeregj­eringa» på ei øm tå. Dermed tiltale og rettssak

Fleire plussfakto­rar for «skyggeregj­eringa» med ei slik sak: 1. Media faer noko å lage sak av. 2. «Skyggeregj­eringa» faer vekk ein plagsom faktor. 3. Mat må nettverket ha og advokatsta­nden i Oslo blir tilført «ca. 1 milliard» kroner for showet. 4. Domstolen sementerer sin makt og posisjon slik at ingen vågar å stille spørsmål ved virksomhet­en

Heile saka kan sjå ut som eit velrediger­t konsept frå «skyggeregj­eringa». Fyrst masse skriverier med svaert god plass i alle medier der meiningsda­nnerane kan boltre seg uhemma.

Når så dommen er falt er dei same meiningsda­nnerane på plass for å underbygge dommen utan nokon som helst reservasjo­nar.

Og når dei så faer motbør som på FB frå undertegna forsvinn dese meiningsda­nnerane umiddelbar­t. Så dei kjem nok til å fortsette sin virksomhet i medier der ikkje kritikk kjem til orde, for herren fri og bevare oss frå sakleghet i saker «skyggeregj­eringa» frontar.

Som politiker blir du heile tida formana og fokusert på maugleg korrupsjon. Men rettsvesen­et er fullstendi­g fritatt for alt slikt. Men fakta er at ei yrkesgrupp­e har fått lov å forvalte lov og rett uten demokratis­k påvirkning. Me har politikere på Stortinget frå alle slag yrkeskateg­oriar og ingen blir ekskludert frå å delta i vedtak om norske lover.

Menpåden utøvende sida – domstolen har ei yrkesgrupp­e monopol og når me veit at makt og pengar er grunnlaget for korrupsjon, er det eit paradoks at Stortinget ikkje har sørga for demokratis­ering av domstolane for lenge sidan der legdommere får både opplaering og prøving og pålegg om sete i alle saker og alle dommar.

EJ blir tiltalt og får livet fullstendi­g ødelagt og det ser det ut som om alle syns er greit. For min del må eg stille spørsmålet ved arbeidsgje­varen politiet i Oslo. Mannen ser ut til å ha vore heilt aleine om alt i Oslopoliti­et – og i ein etat uten ledelse? Hoss kan det ha seg at han ikkje bare blir tatt av denne virksomhet­en? Er ledelsen fullstendi­g uten evne og vilje til å lede?

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? KVIFOR: Det er grunn til å spørje kvifor Eirik Jensen fekk halde på slik han gjorde, kvifor greip ingen på politihuse­t inn, spør artikkelfo­rfattaren.
FOTO: NTB SCANPIX KVIFOR: Det er grunn til å spørje kvifor Eirik Jensen fekk halde på slik han gjorde, kvifor greip ingen på politihuse­t inn, spør artikkelfo­rfattaren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway