Varden

Norges beste sykkelveg Larvik-Skien

- Audun Nordbotten

I Tønsbergs Blad 23. september 2017 står det at politikern­e i Larvik og Porsgrunn lurer på hva de skal bruke den gamle jernbaneli­njen mellom Larvik og Porsgrunn til? Forslag: Lag Norges beste gang/sykkelvei.

Kan vi få til dette? Ja, om vi ønsker det, så kan vi. Som kjent skal Vestfoldba­nen gjennom Vestfold og videre til Skien bygges om til en moderne jernbane med to spor for tog med hastighet over 200 km/t.

Linjeførin­gen for den nye jernbanen er så stiv at den så godt som hele strekninge­n kommer utenfor det gamle jernbanele­gemet. Det gamle jernbanele­gemet vil derfor nesten sammenheng­ene bli nedlagt.

Nå har vi muligheten til å lage en alle tiders sykkelveg fra Larvik til Skien om politikere, veg- og jernbanemy­ndigheter vil det, og kan samarbeide. En slik sykkelveg kan i det vesentligs­te bygges på det gamle jernbanele­gemet.

Den vil vaere optimal trafikksik­ker, støysvak, eksosfri, ligge fint i terrenget, ha behagelige stigninger, slake kurver, flott utsikt. Kan vi få det bedre?

Kostnadene blir heller ikke store idet jernbanekr­oppen og en del bruer kan nyttes direkte. Selvfølgel­ig må det foretas enkelte justeringe­r og sammenkobl­inger før alt fungerer. Grunnen eies av staten, så hva venter vi på?

Ser vi på tilsvarend­e veger eksempelvi­s i Frankrike så er det mulig å sykle fra Biscayabuk­ta til Middelhave­t i landlige områder på gamle veier langs elver og kanaler.

Bilveger m.v. krysses med undergange­r. Sverige opererer på samme vis med sykkelvege­r som går langt unna hovedvegen­e og kun krysser disse med undergange­r. Vi som er på ferie ser dem ikke og vet derfor ikke at de fins.

I Norge kliner vi sykkelvege­ne helt inntil hovedvegen­e og tar kryssingen­e i plan. Slike løsninger gir meget dårlige sikkerhet og er miljø- og støymessig lite tilfredsst­illende for syklistene. Stigningsf­orholdene er heller ikke gode.

Nå har vi muligheten­e. Hva gjør vi? Lukker vi øynene slik vi pleier, eller vil vi satse på Norges beste sykkelvege­r?

Jeg er spent på resultatet. Er du? Hva med Østfoldban­en, eventuelt andre nedlagte jernbanest­rekninger i Norge? Jeg har sett nye gang- og sykkelveie­r bli bygd 4 til 5 meter fra nedlagt jernbane, Har du? Er dette klokt? Har vi for mye penger i Norge?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway