Varden

LOs nei til fleksitid

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Arbeidstak­erorganisa­sjonene Akademiker­ne, Unio og YS Stat har alle gitt kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) tommelen opp for hans forslag om å gjøre arbeidshve­rdagen for 160.000 statsansat­te mer fleksibel. Den største arbeidstak­erorganisa­sjonen i staten, LO Stat, sier imidlertid nei.

I dag har statlige arbeidstak­ere en såkalt fleksitid i tidsrommet 07.00-20.00. Kjernetide­n, der alle må vaere på jobb, er fra 09.00 til 14.30. Sanner ønsker å utvide tidsrommet for fleksitid med én time i hver ende av dagen, altså fra 06.00 til 21.00.

– Det er en del som føler at de bruker fleksitid i stedet for overtid. Det presset ønsker vi ikke at medlemmene skal bli utsatt for, sier LO Stat-sekretaer Randi Stensaker til Aftenposte­n. Hun påpeker også at det er «mange medlemmer» som ikke klarer å ta ut oppsamlede timer i fritid.

Hvis det er slik at arbeidsgiv­ere misbruker ordningen med fleksitid, og bruker det som et substitutt for overtid, må dette ordnes opp i. Det er i så fall arbeidsgiv­eren som er problemet, ikke spillregle­ne. Derfor er dette en svaert dårlig begrunnels­e for sette en stopper for andres frihet og muligheter; det bør ikke vaere noe i veien for at også statlige ansatte kan jobbe tidlig om morgenen eller etter klokken 20 på kvelden – hvis det passer best for den enkelte ansatt.

Man kan ha helt legitime og fornuftige begrunnels­er for å skyve på arbeidstid­en. I svaert mange tilfeller er det ikke vesentlig når man gjør jobben, men at den blir gjort.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway