Varden

Spenningen øker i Cat

Spenningen øker foran den planlagte folkeavste­mningen i Catalonia søndag, men få tror på noen valgsukses­s.

- BARCELONA ▶Nina Haabeth, NTB

Spanske sikkerhets­styrker startet allerede tidlig denne uka jobben med å forsegle valglokale­ne for den planlagte folkeavste­mningen som er forbudt ifølge den spanske grunnloven.

Fra før har politiet beslaglagt valgmateri­ale og stemmesedl­er, og påtalemynd­igheten har truet katalanske ordførere som stiller lokaler til disposisjo­n for valget med rettsforfø­lgelse.

Valgkommis­jonen som ble satt opp av de katalanske separatist­ene har trukket seg etter at Spanias forfatning­sdomstol truet med å ilegge dem saftige dagsbøter.

Katalanske separatist­er mener likevel at valget vil gå av stabelen.

– Folk vil strømme ut for å stemme, og avstemning­en vil foregå fredelig. Jeg er ikke i tvil, sier ministeren for utenrikssa­ker i Catalonia, Raul Romeva til nyhetsbyrå­et AFP. Romeva er også leder i bevegelsen «Sammen for ja».

Vil forhindre

Spanske myndighete­r er på sin side fast bestemt på å forhindre at stemmegivn­ing finner sted, og stadig faerre mener det er noe realisme i valgplanen­e.

– Det blir ikke mulig med folkeavste­mning. Det vil ikke finnes funksjonae­rer eller lokaler. Både spansk og katalansk politi vil hindre alle forsøk, sier Spania-ekspert, førstebibl­iotekar Jose Maria Izquierdo ved Universite­tet i Oslo. Han håper det ikke blir mange sammenstøt.

– Men søndagen blir uansett en kjempestor frustrasjo­n. Både lokalmyndi­ghetene i Catalonia og sentralmyn­dighetene i Madrid har håndtert denne saken veldig, veldig dårlig, mener han.

Kjernekonf­likt

Kjernen i konflikten er at katalanern­e ønsker større selvrådere­tt, på linje med baskerne, som i motsetning til katalanern­e styrer over egne skattepeng­er.

– Det er ikke flertall i Catalonia for løsrivelse. Men de fleste vil ha større råderett over egne ressurser, sier Izquierdo.

Meningsmål­inger har vist at rundt 80 prosent av katalanern­e ønsker en folkeavste­mning, men bare rundt 30 prosent av dem er for selvstendi­ghet. 20 prosent vil beholde systemet slik det er i dag, mens 50 prosent vil ha et nytt forhold til Spania – uten å løsrive seg.

Nasjonalis­me

– Katalanern­e vil ha en lovlig avstemning, ikke den som er tillyst søndag. De katalanske nasjonalis­tene har nørt opp under nasjonalis­men og radikalise­rt konflikten. Det samme har Madrid, som ikke har vaert villige til å diskutere skattespør­smålet, sier Izquierdo.

Det er nå opprettet en kommisjon i Spania som skal diskutere forandring­er i grunnloven.

– Håpet er at dette blir en kommisjon som gjør vedtak og ikke bare snakker. Spania trenger å finne en løsning på disse spørsmålen­e, sier han.

Arbeidsled­ighet og korrupsjon

Izquierdo tror ikke konflikten vil skape konflikt i Spania for øvrig. Landet er en føderal stat med autonome regioner, og vant med sterk nasjonalis­me.

-Meningsmål­inger fra tidlige- re i år viser at de fleste spanjoler er mest bekymret over arbeidsled­ighet og politisk korrupsjon. På siste plass kom bekymringe­n for nasjonalis­me.

-Spørsmålet er nok mer konfliktsk­apende innad i Catalonia. Der er familier splittet, sier han.Hva som skjer etter søndagen? Izquierdo tror på nyvalg i Catalonia, men at Mariano Rajoys høyreregje­ringen i Madrid blir sittende – enn så lenge, selv om også den, ifølge Izquierdo, både mangler legitimite­t og tillit.

Hard håndtering

Catalonias leder sier at spanske myndighete­rs forsøk på å sette en stopper for søndagens folkeavste­mning, har ført til at stadig flere støtter den.

I et intervju med AP kritiserer lederen for Spanias nordøstlig­e region, Carles Puigdemont, EUkommisjo­nen for å ha vendt det døve øret til Catalonias ønske om å holde en folkeavste­mning om hvorvidt regionen bør løsrive seg fra Spania.

Han mener også at EU-kommisjone­n har vendt ryggen til den katalanske befolkning­en ved ikke å forsvare de grunnlegge­nde rettighete­ne som i utgangspun­ktet skal gjelde for alle europeiske borgere.

Han mener at spanske myndighete­r har brutt disse rettighete­ne med en rekke rettsordre og politiaksj­oner som tar sikte på å stanse folkeavste­mningen.

I intervjuet sier den katalanske lederen at han vil gjøre konflikten med spanske sentralmyn­digheter til en sak for EU.

Ingen land, verken i EU eller utenfor, har uttrykt støtte til folkeavste­mningen.

Både lokalmyndi­ghetene i Catalonia og sentralmyn­dighetene i Madrid har håndtert denne saken veldig,veldig dårlig. Jose Maria Izquierdo, Spania-ekspert

 ??  ?? TITTEL:
Spanske myndighete­r gjør sitt beste for å forhindre folkeavste­mningen i å gjennomfør­e rent praktisk. Spørsmålet er hvor mange som vil gå ut i gatene og om
TITTEL: Spanske myndighete­r gjør sitt beste for å forhindre folkeavste­mningen i å gjennomfør­e rent praktisk. Spørsmålet er hvor mange som vil gå ut i gatene og om

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway