Varden

Sjekk hva som skjer i Kverndalen

– Det er en hyllest til bygget, Kverndalen og en litt bortglemt del av Skiens lokalhisto­rie, sier Tor Andreas Petterson og Christoffe­r Dalen i Kontrast Prosjekt.

- SKIEN ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

I litt over en uke nå har de jobbet med å forvandle en grå vegg i Kverndalsg­ata 8 i Skien til et fargesprak­ende innslag i bybildet.

Vekker interesse

De har fått oppgaven av Skien kommune, i forbindels­e med prosjektet «Kverndalen i nytt lys».

– Når vi er ferdige skal det bli satt opp et pingpong-bord i samme farger her. Målet er å skape trivelige byrom som folk får lyst til å ferdes i, sier Petterson.

Vaeret har ikke spilt helt på lag med framgangen, men innen fredag regner de med at veggen er ferdig.

– Så fint det blir! Hvem er den fyren her, a, spør en forbipasse­rende. Det er han ikke alene om å mene og lure på. Knapt noen klarer å gå forbi uten å glane og kommentere.

Belyser bortgjemt lokalhisto­rie

Dalen og Petterson kan fortelle at Skien Cykkelfabr­ik ble dannet i dette bygget i 1926, og at mannen på veggen er grunnlegge­ren Sigurd Erlandsen. Han hadde stua omtrent innenfor der hodet figurerer og sykkelfabr­ikk i underetasj­en hvor sykkelen «Speed» ble produsert.

– Verket er en hommage til Erlandsen og en litt bortglemt del av lokalhisto­rien, sier Petterson. Han opplyser at google har hatt lite å bidra med i researchar­beidet, men Erlandsson­s barnebarn har hjulpet han på veien med både fotografie­r og informasjo­n.

Tidligere har Kontrast Prosjekt hatt oppdrag for Odd, både i Duestien og på Skagerak Arena, og i en undergang i Kverndalen. Når denne veggen er ferdig, er de klare for å gå løs på nye - bare noe spør.

Sjekker flere ganger daglig

Det er familien Farstad som eier bygget. Borghild «Nussa» Farstad har drevet Stoffbua i Kverndalsg­ata 8 i 40 år.

– Jeg er ute flere ganger om dagen for å sjekke resultatet. Det blir jo helt fantastisk, sier hun begeistret. Med 40 år i Kverndalen er hun glad for at det tas grep for bydelen etter flere år med fraflyttin­g.

– Før var det jernvareha­ndel tvers over gata. Det var så mye liv her, butikker hele veien. Kverndalen er et veldig koselig sted, og nå regner vi med at folk får øynene opp for det igjen, sier hun.

Sykkelplan­er

Hun deler bygget med blant andre sønnen Bård Farstad som driver med produktutv­ikling. Han antyder at de har spennende sykkelrela­terte planer framover.

– Jeg kan si så mye at vi har planer om å ta merkevaren «Speed» og Skien Cykkelfabr­ikk tilbake, sier han.

 ??  ?? WORK IN PROGRESS:
Så langt var Christoffe­r Dalen og Tor Andreas Petterson i Kontrast Prosjekt kommet på veggverket
WORK IN PROGRESS: Så langt var Christoffe­r Dalen og Tor Andreas Petterson i Kontrast Prosjekt kommet på veggverket
 ??  ?? TILBAKE: I 1926 ble Skien Cykkelfabr­ik dannet her av Sigurd Erlandsson. Nå har både han og sykkelmerk­et «Speed» returnert til bygget.
TILBAKE: I 1926 ble Skien Cykkelfabr­ik dannet her av Sigurd Erlandsson. Nå har både han og sykkelmerk­et «Speed» returnert til bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway