Varden

– Jeg krasjet med noe

Mannen som er siktet for uaktsomt drap på Hjalmar Johnsen (62) avslørte seg selv. Han fortalte en kamerat at han hadde «krasjet med noe».

- SKIEN ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

Det gjorde han samme kveld som ulykken på Bruene skjedde. Han kom blodig og forslått hjem til en kamerat i Skien og fortalte den samme historien som han senere har fortalt til politiet:

Han trodde han hadde kjørte på «noe» med sykkel, uten å ha skjønt at det var et menneske som døde som følge av kollisjone­n.

– Styrker hans forklaring

Først en tid etterpå, etter at Hjalmar Johnsen var meldt savnet og leteaksjon var igangsatt, forsto kameraten sammenheng­en. Han skal ha kontaktet politiet, og tatt med seg 35-åringen til politihuse­t i Skien Der ga han, tirsdag i forrige uke, en kort forklaring til politiet. Senere er han ikke avhørt.

– Den etterforsk­ningen som er gjort siden da styrker min klients forklaring om hva som har skjedd, sier hans forsvarer, Tollef Skobba.

Skobba mener dødsfallet åpenbart var en ulykke, og at det faktum at siktede har fortalt om den styrker hans forklaring om at han ikke skjønte alvoret i hva som hadde skjedd.

Politiet legger til grunn av Hjalmar Johnsen falt i vannet i en stri Damfoss som følge av påkjørsele­n, og døde.

Politiet bekrefter at de siktede ble pågrepet som følge av tips, før Hjalmar var funnet død.

Funnet med verdisaker

Den foreløpige obduksjons­rapporten har ikke kunnet fastslå om Johnsen var død før han falt i vannet, eller druknet.

35-åringen hadde drukket alkohol før sykkelture­n, og har beskrevet seg selv som «full».

Funn på avdøde skal ha avkreftet annen kriminalit­et. Johnsen ble funnet med lommeboka full av penger, og en klokke og gullkjede på seg.

Forklaring­en til den medsiktede, 35-åringen som er siktet for å ha unnlatt å hjelpe et menneske i nød, skal vaere sammenfall­ende med forklaring­en til manne som er siktet for uaktsomt sykkeldrap.

35- åringen gikk i bakken og skadet seg i hodet i kollisjone­n. Sykkelen var ubrukelig etter påkjørsele­n, og han satt på med den medsiktede hjem til kameraten de hadde avtalt å besøke fredag kveld.

Kritiserer politiet

Marit Rivrud, som var venn av avdøde Hjalmar Johnsen, er opprørt over politiets håndtering av saken. Hun kommer med krass kritikk i et leserbrev på side 19 i dagens Varden.

«Vi som kjente Hjalmar og vet hvilke sprek, sterk mann dette var stiller oss helt uforståend­e til at han kan ha ”falt” over rekkverket uten hjelp. Ble han syklet ned kunne umulig en tråsykkel greie å dytte denne store mannen over rekkverket – han var høy, kraftig og tung av muskler», skriver hun.

Politiinsp­ektør Skule Worpvik beklager at det tok tid før den etterlyste sykkelen ble hentet og sikret, men forsvarer hovedtrekk­ene i etterforsk­ningen:

«Jeg deler ikke synet på at saken er klossete håndtert – imidlertid vil jeg få frem at politiet håndterte den innledende informasjo­nen på en bra måte og at vi ut fra det fikk svar på mye i denne saken i løpet av de to første døgnene etter at Hjalmar ble meldt savnet», skriver han i et svar som kan leses i sin helhet på varden.no.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN/PRIVAT ?? DØDE:
Politiet mener Hjalmar Johansen falt i vannet etter ulykken og døde.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN/PRIVAT DØDE: Politiet mener Hjalmar Johansen falt i vannet etter ulykken og døde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway