Varden

Billigere strøm og økt skatt

- PORSGRUNN ▶ Per Arne Rennestrau­m per.arne.rennestrau­m@varden.no

Reduserte Skagerak-inntekter ført til innsparing­er og økt eiendomssk­att i Porsgrunn.

Nå mener rådmann Per Wold at kommunen har en sunnere økonomi enn den gangen den var avhengig av at Skagerak gjorde heftig nedbør om til gullkantet strømsalg.

Så seint som i 2012 hadde vi over 80 millioner i inntekter.

– Siden har vi vaert helt nede i 9 millioner. Nå kan vi antagelig forvente rundt 20 millioner, sider Wold.

Godt og dårlig nytt

Den gode nyheten for folk flest er at dårlige år for Skagerak betyr at strømmen er billig. Den dårlige nyheten er at eierkommun­ene må hente pengene fra andre kilder. I Porsgrunn ble eiendomssk­atten satt opp.

– Dette er likevel et positivt regnestykk­e for boligeiern­e. Økningen i eiendomssk­atten har vaert mindre enn det folk sparer på strømregni­nga, sier Wold.

Økt eiendomssk­att var bare ett av virkemidle­ne. I tillegg ble det foretatt ytterliger­e innsparing­er.

Kommunen har på den måten unngått å havne i luksusfell­a.

– Målsetning­en har hele tiden vaert at vi skal ha en utvikling der netto lånegjeld per innbygger ikke skal øke. Det har vi lykkes med. Den er nå mindre, sier rådmannen i Porsgrunn.

- Det er et paradoks at selv i gullaldere­n for Skagerak energi, så var lånegjelda høyere enn i sammenlign­bare kommuner.

Det var før, det!

Wold har gitt opp å tro at tidene med inntekter i 100-millioners­klassen fra Skagerak er over. – Vi må legge driften på et nivå som baserer seg på at de tidene ikke kommer tilbake. Årsaken er at vi har et energimark­ed i balanse, uten de store svingninge­ne.

Totalt har Porsgrunn kommune håvet inn 1,421 milliarder fra kraftgigan­ten siden 2001. Det har gjort at kommunen også har kunnet foreta noen store investerin­ger i sykehjem, skoler og kulturhus. Også den planlagte svømmehall­en er direkte eller indirekte finansiert av Skagerakmi­dler. Kommunen har fortsatt rundt 600 millioner på bok som er hentet fra de store utbyttefes­tene.

 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? OVER: Gullaldere­n er over, men Per Wold mener det har ført til en sunnere økonomi.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M OVER: Gullaldere­n er over, men Per Wold mener det har ført til en sunnere økonomi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway