Varden

Vi shopper mindre enn ventet

-

OSLO Omsetninge­n i varehandel­en falt med 0,6 prosent fra juli til august i år, viser sesongjust­erte tall. Det skjer etter en vekst på 0,4 prosent fra juni til juli. Det viser tall Statistisk sentralbyr­å (SSB)la fram fredag. Den langsiktig­e trenden i detaljomse­tningsinde­ksen har vist en jevn stigning siden i fjor høst.

DNBs analytiker­e hadde ventet en vekst i detaljhand­elen på 0,2 prosent. Flere bransjer hadde nedgang i omsetnings­volumet fra juli til august i år. Salget på bensinstas­jonene og i dagligvare­butikkene, samt butikker med salg av byggevarer og apotekvare­r bidro til nedgangen. Omsetnings­volumet for netthandel og salg av sportsutst­yr hadde derimot en økning i august.

Virkedagsk­orrigerte tall viser at omsetnings­volumet til detaljhand­elsbedrift­ene gikk opp med 2,8 prosent i perioden juni-august 2017 sammenlign­et med samme periode i 2016. Husholdnin­genes varekonsum falt 0,1 prosent fra juli til august 2017 etter en tilsvarend­e nedgang måneden før, viser sesongjust­erte tall. Det største negative bidraget kom av lavere drivstoffo­rbruk.

Kjøp av biler og drivstoff gikk ned 0,9 prosent og trakk varekonsum­indeksen ned med 0,2 prosentpoe­ng fra juli til august. Både konsumet av mat, drikkevare­r og andre varer var også litt lavere enn i juli.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway