Varden

Regnet gjorde dette

Mannen som bor i det hvite huset på bildet våknet av bulder og brak utenfor veggene sine i går. Det som møtte ham da han sto opp, var et ras som tok både huset og bilen hans.

- TOKKE

– Det er fryktelig, sier Robert Ljostad Vistad til Varden med henvisning til det voldsomme jordraset som rammet Ljostad i Mo tidlig mandag.

Hørte at det buldret

Tre hus med til sammen tre beboere ble evakuert som følge av raset.

I det ene huset gikk jordmassen­e og vannet rett gjennom underetasj­en. Mannen som bor der vasset til knes i eget hus, og måtte evakuere ut gjennom andre etasje.

Robert Ljostad Vistad er selv født og bosatt på nabogården til huset som ble verst rammet av raset.

– Har det rast i området tidligere?

– Nei, ikke her. Lenger ut gikk det ras for himla mange år siden. Men her i grenda har ikke ras vaert noe problem tidligere, sier Ljostad Vistad.

Selv var han ikke hjemme natt til mandag. Da det dramatiske skjedde ble han oppringt av naboen som nå har et ubeboelig hus.

– Han ringte meg og fortalte at raset hadde gått. Han hadde vaert på do. Etter det gikk han inn i stua for han hørte lyd i form av buldring. Han skulle ut og kikke. Da kom vann, stein og jord inn i huset, forteller Robert Ljostad Vistad.

Som kastet inn mot veggen

Raset ble til etter at en bekk gikk fullstendi­g over sine bredder. Vannløpet strekker seg hundrevis av meter opp mot Rautfjell.

– Det er solid fall. Her er det mange høydemeter, opplyser Robert Ljostad Vistad.

En bil som ligger kastet inn mot det hardest rammede huset, forteller om de voldsomme kreftene som var i sving. Utover mandagen bedret vaeret seg, og arbeidet med å rydde opp etter vannets og jordas herjinger kunne begynne.

Kommunen vil hjelpe

Ordfører Jarand Felland tok selv turen til rasområdet for å se med egne øyne hvordan naturen hadde herjet.

– Hva tenker du om det skjedde?

– Det er veldig dramatisk. Nedbørsmes­sig er det heftig her med litt høye fjell. Skyene kan tømme seg skikkelig i dette området, sier Felland.

– Hvordan vil kommunen bistå dem som trenger det?

– Hus og hjem er det viktigste folk har. Vi vil hjelpe dem som trenger det til å finne nytt sted å bo, sier Felland til Varden.

Over 100 mm på et døgn

Det var ekstreme nedbørsmen­gder som øste ned over Telemark forrige døgn. Aller våtest var Lifjell, med 118 mm, mens Bø – like ved – hadde bare 30 mm.

Her er lista over de våteste stedene som ble målt fra kl. 08.00 søndag til 08.00 mandag morgen: Lifjell (Bø): 118 mm Fyriegg (Tinn): 97,6 mm Foldsae (Fyresdal): 71 mm Porsgrunn: 69 mm Langangen: 58 mm Tuddal (Hjartdal): 57 mm Brevik: 56 mm

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? ALDRI OPPLEVD MAKEN: Robert Ljostad Vistad er født i grenda som ble rammet av raset. Han sier til Varden at det aldri har vaert liknende ras der raset fant sin vei tidlig mandag.
ALDRI OPPLEVD MAKEN: Robert Ljostad Vistad er født i grenda som ble rammet av raset. Han sier til Varden at det aldri har vaert liknende ras der raset fant sin vei tidlig mandag.
 ??  ?? SLAGMARK: Slik så det ut på Ljostad i Mo etter at vann, jord og
SLAGMARK: Slik så det ut på Ljostad i Mo etter at vann, jord og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway