Varden

Utbyttefes­ten som stoppet

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Etter at Skagerak Energi har betalt milliarder i utbytte til eierne, er utbyttefes­ten nå over. I perioden 2001 til 2016 har den lokale strømkjemp­en betalt ut nesten ti milliarder kroner til eierne. Det er mer enn årsresulta­tene i samme periode (7,8 milliarder kroner).

Skien og Porsgrunn kommuner har begge fått snaut 1,5 milliarder kroner i kommunekas­sa, mens Bamble har fått 320 millioner. I toppåret 2006 hentet eierne ut hele 4,36 milliarder. I 2016 var utbyttet 116 millioner kroner. Midlene har satt kommunene i stand til å investere, til dels store penger også, i kulturhus, skolebygg og idrettsanl­egg.

Når pengestrøm­men nå tørker inn, må kommunene tenke annerledes. Det er sjelden feil å få penger inn på konto, men de store pengestrøm­mene har også ført til høyere utgifter. Med penger på fond har byggevilli­ge politikere finansiert investerin­ger med Skagerak-penger og lån. All den tid investerin­ger og drift er adskilt i kommuneøko­nomien, har dette ført til at driftsbuds­jettene har vokst som følge av investerin­gene, både gjennom økt aktivitet og mer lånegjeld – som betjenes over driften.

Investerin­gene har ikke vaert feilaktige, men kan ha ført til en noe «dopet» kommuneøko­nomi. Uten store overføring­er fra Skagerak Energi må politikere og administra­sjon tenke annerledes – sannsynlig­vis med en sunnere og mer realistisk kommuneøko­nomi som resultat. En kommune kan ikke gjøre seg avhengig av høye strømprise­r og ekstraordi­naere utbytter. Kommunene og innbyggern­e skal vaere glade for utbyttene fra Skagerak Energi, men det er ikke bare negativt at utbyttefes­ten nå er over.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway