Varden

Laerte pizzatriks av proffen

– Nam! Verdens beste hjemmelaga pizza! Det var kidsas dom da kursresult­atet var delt opp i stykker og på vei ned i magen.

- PORSGRUNN ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Jon Arne Bratland, baker på «Ikke bare brød», hadde forrige uke med seg sju laerevilli­ge, nysgjerrig­e barn på kjøkkenet i Keims gård i Porsgrunn.

Popkorn

Tidligere i år deltok Bratland i NM i pizzabakin­g og har noen triks i ermet, for å si det sånn.

Han viste og forklarte hvordan man lager ekte italiensk pizza, mens de unge kokkelaerl­ingene fyrte av hundre spørsmål i minuttet, sånn ca.

Da Varden ankom var pizzatoppi­ngen klargjort og deigen ferdig hevet.

– Kjevle er fyfy. Da presser man ut all lufta, sier Bratland og demonstrer to ulike metoder for å presse ut deigemnet til en passelig pizzabunn.

Maismelet som blir brukt for å hindre at deigen kleber ser litt annerledes ut enn vanlig mel, og skaper betydelig engasjemen­t blant pizzakokke­ne. Det blir desto artigere når bunnene halvstekes i bakerovnen. – Det lukter popkorn! Bratland instruerer om hva som er passelige mengder pizzasaus så bunnen ikke blir bløt, og forklarer hvorfor osten skal under og ikke over fyllet. Da blir det nemlig kokt og ikke stekt, sier han. Etter hektisk pizzasteki­ngsrace er det tid for den aller beste delen av kurset.

– NAM! Verdens beste hjemmelaga pizza, er dommen fra deltakerne.

– Jeg syns dere har vaert kjempeflin­ke, sier Bratland mens det gomles. Han benyttet tiden til å oppsummere og oppfordrer barna til å eksperimen­tere når de skal bake pizza hjemme.

– Eksperimen­ter med fyllet. Ikke tenk begrensnin­ger, men bruk det du liker. Alt er lov.

Økouka

«Pizzakurs for kidza» ble arrangert for første gang på «Ikke bare brød», og var ett av flere matarrange­ment bakeriet stilte med i anledning Økouka – som feirer økologisk mat og landbruk over hele landet.

Siv Svolsbru forteller at det er et kurs som har vaert ettspurt, og det ble følgelig fullbooket med en gang – i likhet med bakekurset hun hadde for voksne tidligere i uka.

– Det er mange som har spurt om vi ikke kan ha pizzakurs for voksne også, og vi har lyst til å få det til flere ganger, sier hun.

 ??  ?? PIZZAKURS FOR KIDSA: Sju unge pizzakokke­r laerte triks av baker Jon Arne Bratland på «Ikke bare brød» i Porsgrunn. Kurset, som var ett av bakeriets bidrag til Økouka, ble fullbooket med en gang.
PIZZAKURS FOR KIDSA: Sju unge pizzakokke­r laerte triks av baker Jon Arne Bratland på «Ikke bare brød» i Porsgrunn. Kurset, som var ett av bakeriets bidrag til Økouka, ble fullbooket med en gang.
 ??  ?? TØYSE LITT: Frida Holter Stenstad og Ines Augosto Lopes benytter steketimen til å tøyse litt med maismelet.
TØYSE LITT: Frida Holter Stenstad og Ines Augosto Lopes benytter steketimen til å tøyse litt med maismelet.
 ??  ?? FOKUS: Pizzakokke­ne fordeler passelige mengder fyll og saus på pizzabunne­ne.
FOKUS: Pizzakokke­ne fordeler passelige mengder fyll og saus på pizzabunne­ne.
 ??  ?? MANGE SPØRSMÅL: De unge kursdeltak­erne sugde til seg kunnskap og hadde hundre spørsmål om alt som har med pizza å gjøre.
MANGE SPØRSMÅL: De unge kursdeltak­erne sugde til seg kunnskap og hadde hundre spørsmål om alt som har med pizza å gjøre.
 ??  ?? DIGG: Pizzaen falt i smak. Fra venstre; Anne Kjølseth, Anna Bystrøm Henriksen og Sondre Gullbjørns­en Eikeland.
DIGG: Pizzaen falt i smak. Fra venstre; Anne Kjølseth, Anna Bystrøm Henriksen og Sondre Gullbjørns­en Eikeland.
 ?? ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE ??
ALLE FOTO: VENDY BERG HEGLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway