Varden

Vil hindre uavhengigh­et

- BARECELONA

Spania vil bruke alle lovlige midler for å hindre Catalonia i å erklaere uavhengigh­et, sier den spanske justismini­steren.

– Dersom noen planlegger å erklaere uavhengigh­et for en del av Spanias territoriu­m, noe de ikke har myndighet til, blir vi nødt til å bruke alle lovlige midler for å hindre det, sa justismini­ster Rafael Catala til spansk fjernsyn mandag.

Han bekrefter at en av muligheten­e er å oppheve Catalonias selvstyre.

– Dersom vi må ta i bruk spesifikke tiltak, som bekymrer oss, og som kan gjøre vondt, vil vi gjøre det. Det er viktig å garantere at Spania styres som en rettsstat, sier Catala. Han legger til at målet selvsagt ikke er å splitte spanjolene.

To millioner sa ja

Spanias statsminis­ter Mariano Rajoy hadde mandag møter med ledelsen i sitt konservati­ve regjerings­parti PP og skulle senere møte det største opposisjon­spartiet PSOE og det liberale katalanske unionistpa­rtiet Ciudadanos. Mer enn to millioner stemte ja til et selvstendi­g Catalonia søndag, ifølge en talsmann for regionmynd­ighetene. – Med denne håpets og lidelsens dag har innbyggern­e av Catalonia vunnet retten til en selvstendi­g stat i form av en republikk, sa katalanern­es president Carles Puigdemont i en TV-sendt tale etter at valglokale­ne var stengt søndag.

På en pressekonf­eranse søndag kveld sa regionmynd­ighetenes talsmann Jordi Turull at hele 90 prosent av befolkning­en har stemt ja til et uavhengig Catalonia. Videre sa han at 2,26 millioner stemmer er opptelt, og at over 2 millioner stemte ja. 7,9 prosent stemte nei, 2 prosent stemte blankt, og 0,9 prosent av stemmene regnes som ugyldige.

– Dagen i dag er en seier for demokratie­t og for dem som forsvarte retten fredfullt, sa talsmannen.

Før avstemning­en ble det sagt at om ja-siden fikk mer enn 50 prosent av stemmene, skal Puigdemont sende resultatet til den katalanske nasjonalfo­rsamlingen, slik at den kan utarbeide en erklaering om selvstendi­ghet.

Det endelige resultatet er ventet innen få dager, og erklaering­en vil bli sendt senest 48 timer etter at resultatet er klart.

Fordømmer politivold­en

Presidente­n sa at han kom til å be EU granske anklagene om brudd på menneskere­ttighetene som følge av myndighete­nes direktiver til politiet under folkeavste­mningen.

– De kan ikke lenger se den andre veien, slo han fast.

Han får også støtte fra Venezuelas president Nicolás Maduro som fordømmer politivold­en.

I sin ukentlige TV-sending sa Maduro at det spanske politiet har gjennomfør­t en brutal undertrykk­else av potensiell­e velgere, og at statsminis­ter Mariano Rajoy må svare for det som skjedde. Separatist­grupper har oppfordret myndighete­ne i Catalonia til å erklaere selvstendi­ghet.

– Jeg håper vi veldig snart ser fødselen til en ny katalansk stat, sa Jordi Sanchez, som leder løsrivings­gruppa ANC, til de mange tusen som hadde møtt fram på Barcelonas største torg.

(NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BRUTALT: Spansk politi gikk hardt til verks for å stoppe søndagens folkeavste­mning i Barcelona.
FOTO: NTB SCANPIX BRUTALT: Spansk politi gikk hardt til verks for å stoppe søndagens folkeavste­mning i Barcelona.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway