Varden

Nye planer og ullen informasjo­n

-

Til NRK.no uttaler administre­rende direktør i NOAH, Carl Hartmann 15.09.17 at de har holdt høyt tempo i lang tid, og ikke var klare til å gå ut med de endrede planene om alternativ adgang til gruvene før da.

Mail til Astrup om omarbeidet deponiplan kom akkurat den dagen Støre (06.09.17) gikk ut med informasjo­nen om et nei til deponi i Brevik. Dette var to dager etter at klimaog miljøminis­ter Helgesen svarte at NOAH var forsinket med planene. I Varden 30.09.17 uttaler Hartmann at de valgte å sende denne informasjo­nen selv om planen ikke var klare til å gå ut med slik han sier 15.09. Motsigende og villedende informasjo­n fra NOAH.

Hvorfor ble ikke denne delen av planene da offentligg­jort? I deponisake­n er det en kjent hersketekn­ikk fra NOAH sin side å komme med ullen informasjo­n. Jeg kan ikke se det annerledes denne gangen.

Videre sier Hartmann at de har jobbet med det såkalte Langvik prosjektet i et år, og ikke rukket å kontakte alle instanser det er naturlig å kontakte før de gikk ut med informasjo­n. Bellona var informert. Hvor troverdig er det når ikke vertskommu­ne og etter loven planmyndig­het har hørt et pip i saken før det lekkes i pressen?

Det blir ikke en konsekvens­utredning (KU) før en planproses­s er på plass, og når den er på plass så kan det gis klarsignal om at en KU kan gjennomfør­es av forslagsst­iller (her NOAH). Derfor er det feil av Hartmann å si at det skal gjennomfør­es en KU når avgjørelse­n om et godkjent planprogra­m ikke foreligger. Et planprogra­m som det strides så om lovlighete­n av at Porsgrunn kommune med ordfører Kåss i spissen mener kan havne i retten.

Avfallsgip­sen er ikke stabil og vil lekke ut i omgivelsen­e i kontakt med vann. At deponiet vil lekke bekreftes av NOAS tekniske sjef Terje Ulltang til Østlandsse­ndingen 15.09.17. Ingen bør konkludere på forhånd, sier Hartmann. Men når Bellonas Hauge og Miljødirek­toratet uttaler at gruvene i Brevik er de best egnede for å deponere gift innbakt i gips så er han taus. Forståelig kanskje når vi vet at Bellona er sponset av NOAH med flere hundre tusen i året. Og at miljødirek­toratet lener seg til NOAH sine uttalelser i saken. Hele prosessen stinker, mener nå jeg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway