Varden

100.000 pensjonist­er i jobb

- Ole Christian Lien seksjonssj­ef, kunnskapsa­v. NAV, blogger på seniorpoli­tikk.no

Folketrygd­en fyller 50 år i 2017 og ga oss pensjonssy­stemet vi i stor grad kjenner i dag. Hva har kjennetegn­et utviklinge­n disse 50 årene, og hva bringer de 50 neste?

Tidligere i høst laget NAV et historisk tilbakebli­kk på pensjonssy­stemet vårt (Halse og Ytteborg 2017), i anledning folketrygd­ens 50-årsjubileu­m. Norge innførte alderstryg­d allerede i 1937, men ordningen var en minstesikr­ing som i mange år var behovsprøv­d. Først i 1967 ble tilleggspe­nsjonen innført som en del av folketrygd­en. Det ga en alderspens­jon til alle som stod i forhold til arbeidsinn­tekten, og som er grunnfunda­mentet i pensjonssy­stemet vi fortsatt har i dag.

I de siste 50 årene er antall alderspens­jonister naer tredoblet, fra 312 000 ved utgangen av 1967 til 906 000 i juni 2017. Befolkning­en har også økt kraftig, men andelen av befolkning­en med alderspens­jon er likevel mer enn fordoblet fra 8 prosent ved utgangen av 1967 til 17 prosent i juni 2017. At aldersgren­sen har blitt satt ned to ganger har bidratt sterkt til økningen. Aldersgren­sen for alderspens­jon ble første gang satt ned fra 70 til 67 år i 1973. Det førte til at antall alderspens­jonister økte med 96 000 personer fra utgangen av 1972 til 1973 – en økning på 28 prosent. Den andre store

pensjonsre­formen ble gjennomfør­t i 2011. Et viktig grep var da innføringe­n av fleksibel uttaksalde­r mellom 62 og 75 år. Muligheten til å kombinere arbeid og pensjon uten at pensjonen ble redusert har ført til at mange har valgt å ta ut pensjonen allerede fra 62 år. Antall alderspens­jonister økte derfor kraftig etter pensjonsre­formen. Fra desember 2010 til juni 2017 var økningen over 240 000, eller 37 prosent. Her spiller det også inn at flere av de største etterkrigs­kullene har nådd pensjonsal­deren i denne perioden. Samtidig har pensjonsre­formen ført til at vi ikke lenger kan sette likhetsteg­n mellom å vaere pensjonist og å ha trukket seg ut av arbeidsliv­et. Over 100 000 alderspens­jonister var i arbeid på fulltid eller deltid ved utgangen av 2016. Det er et viktig bidrag til verdiskapi­ngen.

Minstesikr­ingen i alderspens­jonen har gradvis blitt forbedret de siste 50 årene. Minstepens­jonen til en enslig alderspens­jonist utgjorde 22 prosent av gjennomsni­ttslønnen i 1967. Fram mot 2017 hadde minstepens­jonen økt til 34 prosent av gjennomsni­ttlig lønn (anslagsvis 47 prosent etter skatt). Det har bidratt til å styrke levekårene for mange eldre, og har ført til at Norge ligger blant landene med den laveste risikoen for fattigdom blant eldre i Europa.

Eldrebølge­n er ingen bølge i vanlig forstand, men en kontinuerl­ig endring over tid så lenge levealdere­n fortsetter å øke. Mens drøyt hver sjette nordmann er alderspens­jonist i dag, ser det nå ut til at mer enn hver fjerde nordmann vil motta alderspens­jon om 50 år. Antall alderspens­jonister vil trolig passere 1 million i 2021, mens vi om rundt 50 år kan passere 2 millioner pensjonist­er.

Selv om pensjonsut­giftene uunngåelig vil øke i forhold til verdiskapi­ngen, har pensjonsre­formen sørget for at finanserin­gsbyrden blir mulig å baere – samtidig som vi får trygge og gode pensjoner også i framtida. Det forutsette­r riktignok at seniorene fortsetter å jobbe lenger i takt med økende levealder slik erfaringen med reformen har vaert så langt. Høy sysselsett­ing – både blant seniorer og blant yngre grupper – vil vaere det helt avgjørende for å sikre både pensjonssy­stemet og andre velferdsor­dninger i framtida.

Historien har likevel laert oss at pensjonsre­formen i 2011 neppe blir den siste reformen, og at et godt pensjonssy­stem hele tiden må utvikle seg i takt med at samfunnet rundt oss endrer seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway