Varden

Overskride­lser gir ikke mer bompenger

-

Aksjonsgru­ppa Nei til bommene i Telemark skriver i et innlegg i avisa om Fv. 32 Gimlevegen­Augestadve­gen (Lilleelvpr­osjektet) og budsjettov­erskridels­er at: «..når et prosjekt svikter økonomisk, øker risikoen for økte bompengesa­tser.» Det er feil.

Selv om prosjektet er bompengefi­nansiert har Bypakke Grenland ikke anledning til å øke innkreving­en. Det som vil kunne bli en konsekvens er at andre prosjekter i bypakkas portefølje kan bli skjøvet ut i tid eller må overføres til bypakkas fase 2. Hvilke prosjekter som vil kunne bli rammet er et politisk spørsmål som avgjøres av kommunesty­rer og fylkesting.

Byggeprosj­ektet på fylkesveg 32 er et av de to største prosjekten­e i Bypakke Grenland. Prosjektet løser utfordring­er som kryssing av jernbanen midt i Porsgrunn sentrum og vil gi bedre fremkommel­ighet for naeringstr­afikken og andre reisende i hele Grenland.

Artikkelfo­rfatterne skriver også om den statlige Belønnings­ordningen og Nettbuss. De stiller spørsmålet om det er slik at «staten via Belønnings­ordningen driver med utpressing for å berike seg selv, og at Nettbuss «ser ut til å få 190 millioner kroner via ny belønnings­avtale. Det er ikke Nettbuss som får penger fra staten, men fylkeskomm­unen og kommunene. Det er fylkeskomm­unen og kommunene som vedtar hvor mye penger som skal brukes på kollektivt­rafikk. Det er Nettbuss som kjører bussene i Grenland. Det gjør de etter at de vant en åpen anbudskonk­urranse. I denne deltok tre selskaper på like vilkår. Hadde en av de andre gitt en lavere pris enn Nettbuss, ville det vaert et annet busselskap som kjørte bussene i Grenland.

Nylig signerte Skien, Porsgrunn, Siljan og Telemark fylkeskomm­une en ny belønnings­avtale med staten for perioden 2017-2020. Denne gir regionen 250,2 millioner kroner til økt satsing på grønn transport. Belønnings­midlene gis for at vår region skal bidra til å nå nasjonale klimamål. Det innebaerer bla. at all vekst i persontran­sporten i Grenland skal tas med kollektivt­ransport, sykling og gange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway