Varden

Droppet studiene for å følge drømmen

Nina Gromstad har alltid vaert introvert og har aldri identifise­rt seg med ordet artist. Likevel har hun livnaert seg som frilans musiker i 12 år og stått på scenen siden hun var lita.

- Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

I sommer har du kanskje sett henne synge lekende, svenske jazzviser på Parkjazz-konserten «Heia Sverige», som solist med Suoni eller på «Bye i parken».

Morokoret

Nina Gromstad er ofte å se på musikkscen­ene i Grenland. Hun var med å starte Tre sopranos, og hadde nylig vikarrolle i den populaere trioen.

Nå er hun i ferd med å planlegge sin tredje utgave av «Blå jul» -konserten, hvor hun selv er arrangør. I år skal de til Dalen i Tokke i tillegg til Stathelle kirke. Hun har noen nye planer for bandet Lush Life, og hun leder «Morokoret» bestående av alle 2. klassingen­e i Bamble. Det gjør hun i samarbeid med kulturskol­en for 12. høst på rad.

– Det syns jeg er skikkelig stas. Det er både hyggelig og viktig at skolen satser på profesjone­lle musikere i undervisni­nga. Jeg syns det ser litt mørkt ut av og til, og at det virker litt tilfeldig hvem som får ansvaret for den delen av opplaering­a. Jeg har sunget i to begravelse­r i dag og det er i sånne settinger man virkelig skjønner hvor viktig musikk er for folk. Det er sang og musikk vi tyr til i så mange avgjørende stunder i livet. Laerer ikke barna om den tradisjone­n vi står i og kulturarve­n vår, blir vi fattigere, sier Gromstad engasjert.

Sang som 2-åring

Nina Gromstad vokste opp med mye levende musikk i hjemmet. Faren spilte all piano, trekkspill og i korps. Hun begynte å synge tidlig, allerede som to - tre åring, og folk utbrøt «Hun synger jo helt reint!». Som 8-9 åring begynte hun i kor, og da var det gjort. Det ballet på seg med soloer, og hun har minner av tanta som krøllet håret hennes og strikket fine kjoler til opptredene hennes. – Jeg har egentlig alltid vaert en beskjeden og introvert type, men man laerer seg å gå inn i en rolle, at det er en opptreden. Jeg husker det som litt ubehagelig også. Den der: «Syng for oss da, du som er så flink» var ikke alltid så gøy, sier hun, og legger til at hun tror flere i hennes bransje har det litt som henne.

Hoppet av studiene

Gromstad gikk musikklinj­a i Skien og tok grunnfag i musikk i Oslo etter videregåen­de. Så tenkte hun imidlertid at hun måtte få seg en «ordentlig jobb».

– Jeg pleier å si at jeg er 95 prosent utdannet psykolog, men jeg fullførte ikke. Utkastet til hovedutgav­en ligger i en skuff. For hvert semester kjente jeg at det ble mer og mer feil. Jeg kunne ikke sitte på et kontor med en klient og spørre «Hva er det du egentlig vil?» når jeg selv hadde lyst til å drive med musikk, forteller hun, og sier at hun aldri har har angret på avgjørelse­n på å flytte hjem til Bamble og satse på musikken.

– Grunnen til at jeg tok utdannelse­n bunner i at jeg hadde et klart inntrykk av at det er umulig å livnaere seg av å vaere sanger. I tillegg er det et ordentlig nåløye å komme inn på profesjons­studiet i psykologi, så jeg sluttet litt å tenke på hva jeg ville og var nok litt for flink pike. Noen mente hun var «gaeren» som hoppet av, og veilederen på instuttet begynte nesten å gråte da hun sa hun ikke kom til å levere noen oppgave. God støtte fant hun heldigvis hos sine naermeste.

– Det skal vaere sagt, det er utrolig nyttige fag og gode perspektiv­er å ta med seg videre.

Så over til en liten funfact om sangeren fra Bamble. – Jeg er nok den eneste som har plystra inn solo i det anerkjente jazzstudio­et Rainbow Studio i Oslo, sier Gromstad og ler. Hun har blitt konfronter­t med påstanden om at hun er usedvanlig dyktig til å plystre, men vil ikke helt gå med på det selv.

– Jeg har hatt plystresol­o live med Lush Life med varierende hell, vil jeg si. Det er ikke alltid det klaffer.

I studio under innspillin­g av forrige Lush Life-album plystret hun spontant og for moro skyld. Bandkolleg­aene ble imidlertid svaert begeistret, og trudelutte­n ble med på plata.

Det er en forskjell på å imponere og berøre...

Kritisk til musikkbran­sjen

Gromstad har aldri identifise­rt seg med ordet artist, det er musiker hun er.

– Målet mitt er å berøre folk med musikken. Det er en forskjell på å imponere og berøre, mener jeg, sier hun, og har klar tale når hun begynner å snakke om den kommersiel­le musikkbran­sjen.

– Musikkbran­sjen er ikke enkel! Det er et så stort press på å vaere ung, vakker, fotogen og sexy. Det å vaere god til å synge er bare en liten brikke i det hele. Det provoserer meg. Jeg syns det er leit for de som har lyst til å nå ut med musikk i dag, som kjenner på at de må vaere alle disse tingene i tillegg, sier hun, og påpeker at hennes erfaring er at om man er god til å synge som 18-19-åring blir man bare bedre med årene og flere livserfari­nger.

Musikkmilj­øet hun er en del av i Grenland er hun imidlertid veldig fornøyd med. – Å vaere frilansmus­iker kan jo vaere et litt ensomt yrke, men her føler jeg at jeg har mange gode kollegaer, sier hun.

 ??  ?? HOPPET AV: Da Nina Gromstad vår så godt som helt ferdig med psykolog-utdannelse­n på Blindern i Oslo hoppen hun av, flyttet hjem til Bamble og satset på musikken. Det er et valg hun aldri har angret på.
HOPPET AV: Da Nina Gromstad vår så godt som helt ferdig med psykolog-utdannelse­n på Blindern i Oslo hoppen hun av, flyttet hjem til Bamble og satset på musikken. Det er et valg hun aldri har angret på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway