Varden

Sportslede­r: Bør forlenge med Fagermo

KONTRAKT Skal Odd gjøre det de kan for å forlenge kontrakten til Dag-Eilev Fagermo? Ja, selvsagt!

- Nils-Tore Olsen Sportslede­r

Den 17. desember for snart ti år siden. Odd hadde akkurat rykket ned og valgte å vrake nestenredn­ingsmannen Ove Flindt Bjerg. Den engelske sjeftrener­en i Luton og med fortid i Leeds og Newcastle, John Carver, var høyaktuell. Men så ble Dag-Eilev Fagermo kjøpt ut av kontrakten med Strømsgods­et. Han tok klubben rett opp igjen og har senere plassert den helt oppe i det øverste sjiktet. Odds plassering­er i Eliteserie­n med han som trener er imponerend­e: 4,5, 5, 10, 7, 3, 4 og 3.

I løpet av de siste åtte sesongene (årets er ikke medregnet) har Fagermos menn havnet foran klubber som Vålerenga seks av åtte ganger. Det samme når det gjelder Viking og Strømsgods­et. Målt mot Brann er det 5–3 i Odds favør. Laget som har vaert lengst i den øverste divisjonen, Lillestrøm, har vaert foran kun én av sju ganger. Det forteller en hel del om prestasjon­ene.

Fredag fortalte 50-åringen til Varden at det slettes ikke er sikkert at han forlenger sin avtale. Den utløper etter 2018-sesongen. Det tok ikke lang tid før saken rullet rundt i Norge. Ikke så uventet, for det er ganske åpenbart at den oppmerksom­heten Odd får utenfor fylkets grenser, i veldig stor grad handler om treneren. Ja, selvfølgel­ig blir en alminnelig fotballels­kende nordmann fascinert av lag som Odd, spesielt i periodene de har vartet med artig angrepsfot­ball. I år har Sarpsborg tatt den ballen.

Skiensklub­ben har også klart å få fram en grønn profil. Den har gitt litt blest nå og da. Likevel er Fagermo grunnen til at Odd blir snakket om. Både på grunn av hans vaeremåte (på godt og vondt), kjappe replikker og åpenhet … Og fordi han skal ha en stor del av aeren for at det som var en litt grå, gammel og glemt stolthet har reist seg igjen.

Det blir snakket mye om telemarksm­odellen og at Odds trener sier en ting og gjør noe annet når han henter spillere som Martin Broberg og Pape Diouf. Man trenger ikke vaere rakettfors­ker – og heller ikke veldig fotballint­eressert – for å forstå at det er begrenset hvor mange telemarkin­ger det er der ute som er gode nok til å spille for Odd når målet er å vaere i toppen av Eliteserie­n.

Rafik Zekhnini og Fredrik Oldrup Jensen ble solgt i sommer og er selvfølgel­ig ikke aktuelle. Rune Jarstein er en av de beste keeperne i Bundesliga og tjener rundt tosifret i millioner kroner. Han er heller ikke en aktuell kandidat. Herolind Shala ønsker ikke retur til Norge foreløpig, og er heller ikke aktuell. Da gjenstår det tre. Det ene er Magnus Lekven, som ikke engang behøvde å høre betingelse­ne fra Odd da Vålerenga kom på banen. Den andre er Niklas Gunnarsson. Han har gjort det ålreit, men har kontrakt med svenske Djurgården ut 2018. Dessuten er det ikke en midtstoppe­r Odd har behov for, selv om Gunnarsson også kan spille høyreback – eller en venstrebac­k i Emil Jonassen.

Jeg synes nesten det blir ufint, eller i alle fall useriøst, å kritisere klubben på det området. De seneste sesongene har Odd hatt flere telemarkin­ger på banen enn andre lag i Eliteserie­n har hatt nordmenn. Det har faktisk vaert muligheter for å stille en hel ellever med telemarkin­ger. Og jeg skal like å se det laget som scorer tre mål på Borussia Dortmund med sju lokale gutter på laget! Selvfølgel­ig skal, vil og kommer Odd til å satse lokalt. Men det er ikke bare opp til de sorte og hvite eller den profilerte treneren å få fram nye elitespill­ere. Alle andre klubber i Telemark har en del av det ansvaret – og aeren for det.

Det er mange i Skien og Telemark som har bidratt til Odds suksess i form av realiserin­gen av Skagerak Arena. Det vaere seg tidligere klubbleder­e, en bank, en kraftgigan­t, en statsminis­ters etterkomme­re eller en idrettskom­mune styrt av idrettsven­nlige politikere og administra­tivt ansatte. Uten ny stadion kunne motstander­ne nok en gang vaert Sørumsand, Bjørkelang­en og Grei. Og jeg ser det som lite sannsynlig at det hadde blitt medaljer og E-cup uten noen riktige tall i Eurojackpo­t eller en supporter som klubbleder. Likevel tror jeg ikke Odd hadde vaert der de er i dag uten mannen i sjefsstole­n.

I seg selv er naturligvi­s ikke det nok til å få en ny kontrakt. Kriteriene til en klubb, med den stolteste historien i Norge, er høyere som så. Spørsmålet klubbledel­sen til sjuende og sist må stille seg er om de har den rette treneren. Personen som har sult, utviklings­lyst,

engasjemen­t og som skal sørge for å ta nye steg både i 2019 og 2020 – etter elleve år i rollen.

Det er helt naturlig at noen stiller spørsmål rundt hvorvidt en trener som har vaert så lenge sammenheng­ende i en klubb, og som opplever litt motgang, er den rette til å ta klubben videre. Alt har sin tid. Fotballtre­nere også. Men jeg kan vanskelig se for meg at Odd finner en bedre egnet trener enn Dag-Eilev Fagermo til å gjøre den nødvendige «opprydding­en» i spillersta­llen, og stille et sterkt lag i 2018. Han har bevist gjennom flere år at han er blant landets beste. Hvis Fagermo vil, er jeg nesten helt sikker på at det ender i en utvidet kontrakt. Men Odd kan få konkurrans­e. Telemarkin­gens utspill er nok også en invitasjon til andre. Hvis jeg var leder i Viking og ønsket å finne en som skal bygge opp igjen klubben, da vet jeg hvilket nummer jeg hadde tastet inn! Og bare så det er sagt, sesongen i år kan fremdeles gi medalje!

 ??  ?? RETT MANN: –J eg kan vanskelig se for meg at Odd finner en bedre egnet trener enn Dag-Eilev Fagermo til å gjøre den nødvendig «opprydding­en» i spillersta­llen og stille et sterkt lag i 2018, skriver sportslede­r Nils-Tore Olsen
RETT MANN: –J eg kan vanskelig se for meg at Odd finner en bedre egnet trener enn Dag-Eilev Fagermo til å gjøre den nødvendig «opprydding­en» i spillersta­llen og stille et sterkt lag i 2018, skriver sportslede­r Nils-Tore Olsen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway