Varden

Et alvorlig problem

- Tom Erik Thorsen Sjefredakt­ør

Det er blitt et mønster; etter tragiske hendelser som den redselsful­le og skrekkelig­e massakren i Las Vegas denne uken, spres feilaktig informasjo­n som ild i tørt gress i sosiale medier. Aftenposte­n er blant mediene som har påpekt dette, og viser flere eksempler på hvor galt det kan gå.

Til sine 3,2 millioner følgere på Twitter skrev popartiste­n Sia at det var «mange gjerningsm­enn». Artisten har fortsatt ikke slettet feilinform­asjonen, som er igjentvitr­et naer 22.000 ganger.

Videre dukker det opp falske etterlysni­nger etter personer som angivelig er savnet (men som slett ikke er det) og andre, navngitte og identifise­rte personer pekes – feilaktig – ut som gjerningsm­enn. Facebook, som gjør alt det kan for å presisere at det er redaktørlø­st, videreform­idlet koblinger til et russisk propaganda­nettsted og feilinform­erte publikum på sin «kriseside». Også Google bidro til å spre feilinform­asjon ved å løfte fram nettsteder med konspirato­risk feilinform­asjon.

Det er veldokumen­tert at sosiale medier har mer enn utfordret de tradisjone­lle medienes forretning­smodeller og – i ytterste konsekvens – eksistensg­runnlag. Således er vi ikke nøytrale i en debatt om disse medienes rolle. Samtidig må vi vaere åpne om at tradisjone­lle medier tar og gjør også feil, men der «gamle» medier har veletabler­te prinsipper, normer og kjøreregle­r og - ikke minst - klare ansvarsfor­hold, er det fritt fram i de nye mediene. Vi tillater oss å påpeke at omfanget av feilinform­asjon som spres i redaktørlø­se, uredigerte, sosiale medier har inntatt alarmerend­e proporsjon­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway