Varden

Får ekstra til besøksvenn

Frank Tidemandse­n (80) er showmannen blant Brevik sykehjems populaere besøksvenn­er.

- PORSGRUNN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

– Vi ler oss skakke, kom det fra kakebordet da ordfører Robin Kåss stakk hull på marsipanlo­kket torsdag formiddag. Da feiret Porsgrunn Røde Kors besøkstjen­este kommunens positive svar på søknaden om 10.000 kroner i ekstra støtte. Nå blir det kurs i januar! Målet er å utvide staben på 61 frivillige som jevnlig muntrer opp beboerne på sykehjem og i omsorgsbol­iger i Porsgrunn.

Skjenker kaffe

Tidemandse­n fra Bergsbygda har vaert frivillig besøksvenn i mer enn ti år.

– Hvorfor jeg gjør det? Hvorfor ikke, svarer 80-åringen, som ønsker å bli trodd på at han bare prater og skjenker kaffe under de ukentlige besøkene over fjorden til Brevik sykehjem. Showmann? Nei, nei!

Ordfører Robin Kåss (Ap) hadde like fullt mange lovord om besøksordn­ingen som nå skal styrkes.

– Et kjempebra tiltak, med så mange ulike tiltak. 10.000 kroner er en veldig liten sum, men i denne sammenheng får man veldig mye ut av lite penger, påpeker ordføreren.

Motvirker depresjon

Anita Kristensen er leder for Porsgrunn Røde Kors besøkstjen­este.

– Besøksvenn er antidepres­siva! Det får vi tilbakemel­ding om fra dem som mottar besøk. Nå håper vi flere seniorer og uføretrygd­ede vil gå på et tre timers kurs for å bli besøksvenn. Vi trenger saerlig flere menn, de er alltid ettertrakt­et. Dette er dessuten givende også for den som går på besøk, understrek­er Kristensen.

Nye ideer velkomne

Hun er åpen for nye ideer rundt besøkene og viser til at Brevik sykehjem i dag har tilbud fra frivillige om «spa»-pleie av hender og negler. Mens Frednes sykehjem har planer om en kveldsmat-kafé hver tirsdag.

– En del pensjonist­er er nok redde for å forplikte seg, men i denne besøkstjen­esten er du veldig fleksibel, legger ordføreren til.

Aktivitør Britt Robertsen framholdt torsdag at besøkstjen­esten er frivilligh­et satt i system, og at nøkkelen til suksess har vaert at besøksvenn­ene har en kontaktper­son å forholde seg til ved hver institusjo­n.

Som besøksvenn blir du også invitert på egne temasamlin­ger.

Til den siste er eksempelvi­s politiet blitt invitert til å snakke om vold mot eldre.

Flere besøkshund­er

Besøkstjen­esten har i tillegg rundt 10 besøkshund­er i tjeneste, og i januar starter Røde Kors også et nytt hundekurs for å skaffe flere firbente kolleger til Wilma, som var til stede i Brevik torsdag med sin eier Lotte Martens. Wilma er blitt klappet og kost med av de eldre på korttidsav­delingen Vinterhage­n de siste tre årene.

 ??  ?? FRISK PUST PÅ SYKEHJEMME­T: 80-årige Frank Tidemandse­n (t.v.) har vaert besøksvenn i mer enn ti år. På Brevik sykehj em i går møtte han ordfører Robin Kåss og Anita Kristensen, leder for Porsgrunn Røde Kors besøkstjen­este.
FRISK PUST PÅ SYKEHJEMME­T: 80-årige Frank Tidemandse­n (t.v.) har vaert besøksvenn i mer enn ti år. På Brevik sykehj em i går møtte han ordfører Robin Kåss og Anita Kristensen, leder for Porsgrunn Røde Kors besøkstjen­este.
 ?? BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
BEGGE FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM
 ??  ?? KREMJOBB: Ordfører Robin Kåss spanderte kake på smilende beboere på Brevik sykehjem.
KREMJOBB: Ordfører Robin Kåss spanderte kake på smilende beboere på Brevik sykehjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway