Varden

Stridens sjøhus

Kragerø kommune mener at Siri Gassman-Brot (63), via et aksjeselsk­ap hun styrer, bygger ulovlig i skjaergård­en og gjør om et gammelt sjøhus til noe som minner mer om hytte. – Bare nødvendig vedlikehol­d, svarer advokaten som represente­rer kvinnens firma.

- Fortsetter på de neste sidene

Iøyeblikke­t leder Siri Gasmann-Brott minst 1-0 over Kragerø kommune, men kampen er ikke over. En skarpskodd Oslo-advokat avviser kommunens krav, og truer med erstatning­skrav og politianme­ldelse av bygningssj­efen i Kragerø.

– Vi opplever dessverre at folk setter i gang med bygging i skjaergård­en uten å spørre om tillatelse. Det viktigste for meg er likevel at kommunen skal drive likebehand­ling: Om du har ti advokater eller om du knapt har råd til brevpapir, er det de samme lovene som gjelder, sier Kragerøord­fører Jone Blikra.

Varden kan i dag avdekke i detalj hvordan en kvinne med 12,9 millioner i formue går fram for å trosse Kragerø kommunes vedtak og uttalte byggestans.

Huset du ser på disse bildene, er det eneste huset på Garnholmen, like innafor Jomfruland. Beliggenhe­ten i havgapet er fantastisk, men verdien av huset er likevel begrenset så lenge det ikke er lov å gjøre det om til fritidsbol­ig. Kvinnens advokat nekter for at hun bygger naustet om til hytte, men kommunen mener at det er akkurat det som er i ferd med å skje.

Spurte og fikk nei

Denne historien begynner 17. februar 2017. Da kommer det en epost til Kragerø kommune fra en tømrermest­er i Baerum. Han skriver at han har en kunde som ønsket å skifte kledning, vinduer og tak på båthuset ute på holmen.

Han legger ved en arkitektte­gning av hvordan det er tenkt, med toalett, kjøkken, stue og soveplasse­r. Det skal ikke settes opp nye innvendige vegger, men nivåforskj­eller på gulvet skal markere de ulike «vaerelsene».

«Er dette fritt tatt for søknad? Fint med raskt svar :-)» skriver tømreren i eposten til kommunen.

Han får raskt og kontant svar. Allerede 21. februar svarte kommunen i så klare ord, at det knapt er til å misforstå:

«Ut fra ditt brev, samt vedlagte bilder og tegnning, vil dette helt klart vaere arbeider som er søknadspli­ktige etter plan- og bygningslo­vens regelverk», skriver bygningssj­ef Per Arnstein.

Og han fortsetter med mer dårlig nytt for utbyggeren: «Ut fra din beskrivels­e og vedlagte tegning synes det også som om de beskrevne tiltakene vil betinge godkjent bruksendri­ng før de kan ingangsett­es. Til bruksendri­ng skal bemerkes at eiendommen ligger innenfor kommunepla­nens landbruks- natur- og friluftsom­råde. Bruksendri­ng vil derfor vaere i strid med kommunepla­nen.»

– Hun eksplodert­e da hun fikk svaret

Tømrermest­eren i Baerum mottar svaret fra Kragerø, og sender det direkte videre til kunden sin, Siri Gasmann-Brott. Han henger på følgende beskjed selv:

«Les svaret fra Kragerø kommunen, det var dette jeg fryktet!»

– På forhånd hadde hun sagt det var greit at jeg sendte mail til kommunen, men hun eksplodert­e da hun fikk svaret, forteller tømrermest­eren i ettertid.

I dag hevder Siri Gasmann-Brott, via sin advokat, at hun aldri hadde gitt sin godkjennin­g til at tømreren skulle kontakte kommunen på hennes vegne.

Uansett lar ikke Siri Gasmann-Brott seg stoppe av brevet fra bygningssj­efen i Kragerø. Hun sender ingen søknad, men startet byggearbei­dene på Garnholmen. Ifølge brev fra hennes advokater har de selv vurdert saken, og konkludert med at det ikke er søknadspli­ktige arbeider.

Før mai måned er omme er det blitt nytt tak og bordkledni­ng på store deler av sjøhuset. Arbeidet er også godt i gang med nye gulv og røropplegg for innlagt vann Blikkplate­ne som utgjorde naustdører er fjernet og erstattet med store solcellepa­neler som kan skyves til siden.

Fikk byggestans fra kommunen

Når bygningssj­efen i Kragerø får nyss om det, sender han folk ut på befaring. 1. juni kommer to saksbehand­lere ut til Garnholmen. De mener det er en ulovlig ombygging, og pålegger byggestans straks. Da reagerer advokat Vegard Syvertsen på vegne av Gasmann-Brott og aksjeselsk­apet hun styrer: «Min klient mener bestemt at arbeidene som utføres ikke er søknadspli­ktige,» skriver han. Kommune sa altså i februar at det var søknadspli­ktig, men Gasmann-Brott har selv konkludert med det motsatte. Arbeidet fortsetter derfor ut over sommeren og høsten, tross at kommunen har krevd byggestans.

Kommunen griper ikke fysisk inn for å stanse byggingen de mener er ulovlig, men bygningssj­ef Per Arstein sender et skriftlig vedtak, der det står: «Tiltaket er stoppet i henhold til gjeldene regelverk. Sanksjoner blir vurdert.»

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? NÅ: Slik ser det ut på Garnholmen nå. Mange vil mene at sjøhuset ser mye finere ut enn før skjaergård­en.
NÅ: Slik ser det ut på Garnholmen nå. Mange vil mene at sjøhuset ser mye finere ut enn før skjaergård­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway