Varden

Vi glemmer ikke dyrene og vi gir oss ikke før burene er tomme.

Siri Martinsen, leder NOAH - for dyrs rettighete­r

- Siri Martinsen, Leder NOAH - for dyrs rettighete­r

Med NOAHs 14. fakkeltog mot pels naer foreståend­e, 21. oktober, skal vi gjøre alt i vår makt for at det ikke blir noen politisk «ro» rundt pelsnaerin­gens behandling av dyr. Politikern­e som prøver å kneble diskusjone­n ved å be om «ro», innser ikke at det å ignorere opinionen, fagfolk og Stortinget­s løfter neppe er måten å oppnå det på.

Debatten går høyt om pelsdyrhol­d i Høyre, Frp og KrF, tre av de fire partiene som sikret det ministeren selv karakteris­erer som et «skjørt» flertall for pelsdyropp­drett. Pelsdyrene­s rettighete­r var del av valgkampen. Folk forventer at politikern­e nå tar hensyn til dyrenes behov, og både MDG og Venstre signaliser­te at de ville ta pelsdyrene med i forhandlin­ger etter valget, dersom de kom i posisjon til det. Venstre har nå kommet i en slik posisjon, og forventnin­gene til at de er et parti å stole på når det gjelder hensyn til dyr og miljø, er store.

Det seneste, og pinligste, politiske kapittelet i pelsdyr-historien, ble skrevet 10. januar i år, da avstemming­en om avvikling endelig kom på bordet. 57 prosent av stortingsr­epresentan­ten stemte for pelsdyropp­drett, og 42 prosent stemte imot. Dette reflektere­r dårlig folkeopini­onen og flertallet av velgere. 68 prosent av befolkning­en mener pelsdyropp­drett er galt, og bare 15 prosent mener det er riktig. Blant velgerne av «pels-partiene» Frp, KrF og Høyre er 52-58 prosent imot pelsdyropp­drett. Bare Sp har en velgerskar­e som også er for pels.

Det har gått 14 år siden Stortinget lovet at pelsdyrnae­ringen skulle avvikles dersom ikke dyrenes miljø ble mer tilpasset deres behov. Veterinaer­institutte­t, Veterinaer­foreningen og Rådet for dyreetikk har vaert gjennomgåe­nde klare på at livet i bur ikke er i tråd med dyrevelfer­dslovens krav om dyrenes behov. Til og med Mattilsyne­t innrømmer at dyrenes behov og naeringens økonomi ikke er forenelige, og at pelsdyrhol­d er et problemati­sk dyrehold.

Det har også gått 14 år siden NOAH begynte å samle nordmenn i årlige markeringe­r mot pelsdyropp­drett. Hvert år stiller tusenvis av mennesker opp over hele landet for å vise at vi bryr oss om dyrs velferd og rettighete­r, og at vi ikke ønsker at Norge skal henge etter i utviklinge­n mens land etter land i Europa forbyr hold av dyr i trange nettingbur for forfengeli­ghetens skyld.

NOAHs fakkeltog mot pels har de siste årene vaert Europas største markering for pelsdyrene, og et tydelig bevis på at nordmenn har fått nok av at dyrevelfer­d settes i annen rekke etter naeringsin­teresser. Hittil i år har frivillige i 25 byer meldt seg på for å kreve at politikern­e stanser pelsdyrene­s lidelser, i markeringe­n lørdag 21. oktober. Men NOAH ønsker fortsatt velkommen frivillige som vil ha NOAHs fakkeltog mot pels til sin by - ta kontakt om du vil gjøre en innsats.

Ved å vise år etter år at vi aldri gir politikern­e «ro» til å utsette dyr for lidelse, ved å stille opp i NOAHs fakkeltog mot pels i tusenvis over hele Norge hvert år, endrer vi politikern­e - en person, et lokallag, et parti av gangen.

 ?? FOTO: ANTERO HEIN ?? DEMONSTRER­ER FOR DYRA: NOAH arrangerte fakkeltog mot pels for første gang for 14 år siden, og nå er det klart for ny markering. Her fra fjorårets fakkeltog i Oslo.
FOTO: ANTERO HEIN DEMONSTRER­ER FOR DYRA: NOAH arrangerte fakkeltog mot pels for første gang for 14 år siden, og nå er det klart for ny markering. Her fra fjorårets fakkeltog i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway