Varden

Norcem trenger kaianlegge­t selv

Noahs planer om et nytt kaianlegg i Frierfjord­en skyldes mest sannsynlig at Norcem ikke ønsker farlig avfall over kaiene sine.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

«Langvik» er et godt miljøfagli­g og samfunnsøk­onomisk prosjekt Carl Hartmann, direktør Noah

– Ja, det er et av temaene vi diskuterer, bekrefter Per Brevik, direktør for alternativ­t brensel og baerekraft i Heidelberg Cement Norge.

I dag er det både liten og stor trafikk i området på kaia til Norcem. Konsekvens­en av å overføre det farlige avfallet som i dag mottas på Langøya i Vestfold til gruvene i Brevik er én båttranspo­rt om dagen. I volum utgjør dette 3000 til 4000 tonn. Det blir cirka 600.000 tonn avfall i året.

– Det å skulle ta imot disse båtene fra Noah og hvilke konsekvens­er det fører til for oss, er en av mange problemsti­llinger vi diskuterer, innrømmer Brevik.

Kan bli nei til kaia

Fem dager før stortingsv­alget lovet Ap-leder Jonas Gahr Støre Breviksboe­re å ikke lage deponi i Norcemgruv­ene. Den samme dagen kom Noah med et helt nytt prosjekt kalt «Langvik» – det innebar en delt løsning mellom Langøya og Brevik.

I korthet dreier det seg om å oppretthol­de prosesseri­ngen på Langøya mens Brevik tar deponering­en via et nytt kaianlegg i Frierfjord­en som vil bli koblet sammen med en helt ny gruve fra fjorden og inn til de gamle Norcemgruv­ene.

I presentasj­onen fra Noah blir forslaget presentert med bakgrunn i at det ikke vil medføre biltrafikk i Brevik og at Breviksbeb­oere slipper å se, høre eller lukte aktivitete­n.

Med bakgrunnen i de innrømmels­ene Norcem-ledelsen kommer med, kan mye tyde på at det nye Langvik-prosjektet ikke henger sammen med et ønske fra Noah om å skjerme Breviks befolkning, men snarere et forslag som avfallssel­skapet har vaert nødt til å utarbeide hvis sementkons­ernet setter seg på bakbeina og sier nei til at Noah får lov til å bruke kaianlegge­t deres.

Trenger kalkstein fra Verdal

En av de vesentligs­te årsakene til at Norcem kan komme til å sette foten ned for båtlastene til Noah er den endrede råvaresitu­asjonen til sementfabr­ikken.

I framtiden vil en mindre del av kalksteine­n til sementprod­uksjonen bli hentet opp fra gruven under fabrikken og Eidangerfj­orden.

Norcem har med bakgrunn i dette igangsatt en områderegu­lering. Regulering­splanen omhandler endret bruk av kaiområder som følge av økt volum av kalkstein levert med båt.

Satser alt på Brevik

Ifølge Noah-direktør Carl Hartmann har det nye prosjektet «Langvik» ingenting med kaikapasit­eten til Norcem å gjøre.

– «Langvik» er et godt miljøfagli­g og samfunnsøk­onomisk prosjekt der restverdie­n i anlegget på Langøya benyttes samtidig som vi bruker miljøvennl­ig transport til Brevik i « grønne» skip, sier Hartmann.

Han peker på at dette dreier seg om lav gjennomfør­ingsrisiko sammenlikn­et med en høy investerin­g. Dessuten mener han konseptet imøtekomme­r bekymringe­ne fra lokalsamfu­nnet ved at det er behandlet og nøytralise­rt avfall som transporte­res inn til Brevik.

– Kaia som var tenkt brukt i Dalenbukta naermere bebyggelse­n, flyttes og i tillegg blir det ikke bygget et behandling­sanlegg, sier han.

Hartmann vektlegger at Norcems råvarefors­yning har vaert kjent for Noah i lang tid og at det ikke har påvirket selskapets ønske om å flytte kaia. Snarere var det etter eget ønske.

– Hvis det viser seg at dere ikke får tillatelse til å benytte Norcem-kaiene og heller ikke får gjennomsla­g for Langvikløs­ningen, hvilke alternativ­er har dere da til å få til en deponering i Norcem-gruvene i Brevik? – Vi arbeider ikke med andre, nye farlig avfallsdep­onier enn Brevik-prosjektet, sier Hartmann.

 ??  ?? NORCEM: Norcem i Brevik har begrenset kaikapasit­et og vil framover etter som kalksteins­produksjon­en opphører igruvene, trenge stadig mer av kaia til å ta imot kalkstein fra Verdal.
NORCEM: Norcem i Brevik har begrenset kaikapasit­et og vil framover etter som kalksteins­produksjon­en opphører igruvene, trenge stadig mer av kaia til å ta imot kalkstein fra Verdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway