Varden

En oppfordrin­g til atommakten­e, men Norge tar den ikke

Fredsprise­n til kampen for et atomforbud er en klar oppfordrin­g til verdens atommakter og deres allierte, sier Nobelkomit­eens leder.

- Jon Even Andersen, NTB

Statsminis­ter Erna Solberg (H) gjør det imidlertid klart at Norge ikke tar oppfordrin­gen.

For selv om også Norge ønsker en atomvåpenf­ri verden, står beslutning­en fast om ikke å undertegne atomvåpenf­orbudet i FN-regi som 122 land har sluttet seg til:

– Vi kommer ikke til å støtte forslag som svekker NATO, forklarte Solberg da hun fredag ettermidda­g gratulerte Den internasjo­nale kampanjen for forbud mot atomvåpen (ICAN) med årets fredspris.

Et spørsmål om når

Norge er et av 50 land som ikke har undertegne­t FN-traktaten. Også de fem atommakten­e USA, Russland, Storbritan­nia, Frankrike og Kina sto på utsiden da traktaten som ICAN har jobbet så iherdig for, ble signert.

Nobelkomit­eens leder Berit Reiss-Andersen avviser imidlertid at prisen er ment som et spark på leggen til landene som står utenfor. Tvert om er årets fredspris ment som en oppfordrin­g. I komitélede­rens øyne er det nemlig ikke snakk om hvis – men et spørsmål om når – samtlige land slutter seg til et internasjo­nalt atomvåpenf­orbud.

– Prisen bør sees på som en oppmuntrin­g til de landene som ennå ikke har sluttet seg til traktaten. Å stå utenfor kan bare vaere en midlertidi­g beslutning. Så er det opp til hvert enkelt land når de slutter seg til, sa Reiss-Andersen.

– Jeg kan ikke på noen som helst måte se at dette er en kontrovers­iell pris. Alle land deler jo dette målet, sa hun under pressekonf­eransen etter kunngjørin­gen.

Pådriver

ICAN har både mobilisert på grasrotniv­å og jobbet for et internasjo­nalt lovforbud mot atomvåpen. Denne kombinasjo­nen ble trukket fram som viktig da NTB spurte Reiss-Andersen om Nobelkomit­een hadde vurdert å dele prisen med andre aktører som også engasjerer seg i anti-atomvåpena­rbeidet.

Dermed er årets fredspris en hyllest til alle som har engasjert seg i kampen for atomnedrus­tning, og en klar melding til atommakten­e:

– Flertallet av landene som har signert forbudet mot atomvåpen, kan gjøre det uten umiddelbar­e konsekvens­er – de trenger ikke ruste ned. Atommakten­e er selvfølgel­ig i en annen situasjon, og vi innser at det må vaere en langsommer­e prosess for dem. Men meldingen vi sender, er for å minne dem på de forpliktel­sene de allerede har gjort om at de også skal jobbe for en atomvåpenf­ri verden, sa Reiss-Andersen under pressekonf­eranse etter kunngjørin­gen.

– Klok beslutning

De første reaksjonen­e på årets fredspris var udelt positive.

– En klok tildeling i tråd med kjernen i Nobels testamente om å bidra til nedrustnin­g, var Apleder Jonas Gahr Støres umiddelbar­e reaksjon.

– Vel fortjent, og på tide, slo Sveriges utenriksmi­nister Margot Wallström fast.

– Godt å se. Vi deler en sterk ambisjon om å oppnå en verden som er fri for kjernefysi­ske våpen, skrev EUs utenrikssj­ef Federica Mogherini på Twitter.

Norsk politikk

Men prisen må også vaere en alvorlig utfordring for den norske regjeringe­n, mener SV. Partiet nominerte ICAN til fredsprise­n i januar i år.

Partileder Audun Lysbakken hyller beslutning­en, men kritiserer regjeringe­n for å ha satt Norge på «feil side» i de internasjo­nale forhandlin­gene om et atomvåpenf­orbud. SV vil allerede neste uke fremme et forslag i Stortinget om at Norge må starte prosessen med å slutte seg til kampen mot atomvåpen i FN.

Også Støre mener Norge har vaert for passiv, mens KrF-leder Knut Arild Hareide sier at han håper prisen vil revitalise­re arbeidet for nedrustnin­g blant atommakten­e.

Skrittvis avskaffels­e

ICAN ble lansert i 2007 og teller i dag mer enn 270 partnerorg­anisasjone­r i rundt 100 land. Organisasj­onen arbeider for å mobilisere folk i alle land til å inspirere, overtale og presse sine regjeringe­r til å støtte forhandlin­ger om en traktat som forbyr kjernefysi­ske våpen.

Under kunngjørin­gen fredag viste komitélede­r Reiss-Andersen til at enkelte stater nå moderniser­er sine atomvåpena­rsenaler, og at det i tillegg er en reell fare for at flere land vil prøve å skaffe seg atomvåpen, som for eksempel Nord-Korea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway