Varden

Fryktet å ha blitt utsatt for tulletelef­on

Lederen for ICAN sier hun er overlykkel­ig og beaeret over at organisasj­onen har fått Nobels fredspris. Først trodde hun imidlertid det var en spøk.

-

– Jeg fryktet at det var en spøk. Det er bare veldig, veldig vanskelig å innse, og du blir så nervøs for at det ikke er på ekte. Så det var ikke før nobelkomit­eens leder talte på direktesen­dt TV og sa navnet ICAN at vi faktisk innså at vi hadde fått prisen, sier ICAN-leder Beatrice Fihn.

Hun fikk en telefon om tildelinge­n bare minutter i forkant av kunngjørin­gen på Nobelinsti­tuttet. Da hun innså at organisasj­onen hadde fått prisen, ble det umiddelbar­e sjokket erstattet med ren glede.

– Jeg føler meg så utrolig beaeret og lykkelig over dette. Dette gjør alle timene og årene med arbeid som folk har lagt ned for å få til FN-traktaten virkelig verdt det, sier Fihn.

– Legger press på atommakten­e

Gleden til tross – Fihn trekker fram alvoret når hun blir spurt om hvilken beskjed denne tildelinge­n retter til atommakten­e. ICAN vant sin viktigste seier da FN vedtok et forbud mot atomvåpen, men uten støtte fra atommakten­e og deres allierte.

– Atomvåpen er ulovlig nå, på grunn av denne FN-traktaten. Å ha atomvåpen, utvikle atomvåpen, bruke atomvåpen, alt dette vil bli fordømt på det sterkeste av det internasjo­nale samfunnet. Selv om atommakten­e ikke har signert den, vil vi fortsatt kunne legge enormt mye press på dem, sier hun.

Ber regjeringe­n lytte

ICAN Norge håper prisen vil bidra til å legge press på den norske regjeringe­n. Leder Anne Marta Skaland mener regjeringe­n bør merke seg hva nobelkotmi­teen legger vekt på.

– De peker på humanitaer­retten, og det gjør begrunnels­en så god. Jeg tror den norske regjeringe­n vil lytte grundig og revurdere sitt syn, sier hun. (NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? INGEN SPØK: Tulletelef­on, fryktet lederen for ICAN, Beatrice Fihn, da hun fikk beskjed om at organisasj­onen har fått fredsprise­n.
FOTO: NTB SCANPIX INGEN SPØK: Tulletelef­on, fryktet lederen for ICAN, Beatrice Fihn, da hun fikk beskjed om at organisasj­onen har fått fredsprise­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway