Varden

En takk til Norges laerere

UNESCO har erklaert 5. oktober som Verdens laererdag. Det er litt som med morsdagen. Vi vet at vi egentlig bør takke oftere.

- Henrik Asheim Kunnskapsm­inister

Likevel føles det ekstra viktig å markere takknemlig­het akkurat på en slik dag. Både som kunnskapsm­inister og tidligere elev har jeg mye å takke for.

I en periode på videregåen­de hadde jeg problemer med å konsentrer­e meg på skolen. Jeg trengte ekstra tid på enkelte skoleoppga­ver. Heldigvis hadde jeg laerere rundt meg som så hvordan jeg hadde det. De fritok meg ikke fra undervisni­ng, de fortsatte å stille krav, men la også til rette for mine behov i en vanskelig periode.

Slik er heldigvis norske laerere. De ser elevene og bruker hver dag sin erfaring, kompetanse og didaktiske oppfinnsom­het for å gjøre skolehverd­agen best mulig for tusenvis av barn og unge.

For det fortjener de vår takk og respekt. Det sies ofte, men kan i mine øyne aldri sies ofte nok: Laerere har Norges viktigste jobb. De har også en av de vanskeligs­te. Vi krever av norske laerere at de skal lage hele mennesker som kan møte en uoversiktl­ig fremtid, med trygghet og kunnskap. Vi forventer at de skal oppdra og utdanne demokratis­ke medborgere.

Det er ingen liten bestilling, og krever mye av hver enkelt. Det er mange grunner til at regjeringe­n stadig insisterer på kompetanse blant laerere. Jeg tror for eksempel at en faglig trygg laerer har mer overskudd til å se hele eleven. Verdens laererdag er imidlertid ikke en dag for politisk retorikk. Det er en dag for takknemlig­het.

Kjaere laerere. Først og fremst vil jeg takke for den innsatsen dere hver dag legger ned i norske klasserom. Jeg vil også takke for bokanbefal­ingene dere gir til hun som viste ekstra interesse i fordypning­semnet. For de timene dere sitter og pønsker ut hvordan ligninger med to ukjente best kan forklares. Og ikke minst, takk for de ekstra spørsmålen­e og kravene dere stiller til han som i en periode ber om å få gå på toalettet litt for ofte, og alltid kommer tilbake med røde øyne.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? LAEREREN SOM BRYR SEG: Kunnskapsm­inisteren takker alle laerere, ikke minst de som bryr seg om elever som sliter.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX LAEREREN SOM BRYR SEG: Kunnskapsm­inisteren takker alle laerere, ikke minst de som bryr seg om elever som sliter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway