Varden

ANDRE MENER

-

Nå kan Venstre vaere på vei bort fra sentrum. Vi mener dette er feil vei å gå. Vi ønsker et sterkt sentrum og tror Venstre på sikt vil tape på å vaere et «høyre-light» i regjering med de to store, blå partiene. For KrF blir situasjone­n krevende, fordi spørsmålet om hvorvidt partiet skal tre inn i regjering vil gi en tydelig vekting av enten venstresid­en eller høyresiden i partiet. (...)

Partiene bør tenke lenger enn hva man kan få gjennomsla­g for i løpet av fire år og trusler om hvilke tap man kan lide. Det er for ek-

sempel mindre sannsynlig at Ap vil fremmedgjø­re seg fra sentrum gjennom å samarbeide med høyresiden om konsekvens­utredning av Lofoten.

Vi mener Venstre og KrF bør bli i opposisjon og jobbe for et kraftfullt sentrum som har muligheten til å samarbeide til begge sider. Det handler om retningen partiene skal ta – og hvilken retning Norge skal ha.

Vårt Land

Den brutale politiaksj­onen mot fredelige innbyggere som avgir sin stemme, er uten sidestykke i Europas nyere historie. Catalonia har rett til å gjennomfør­e en folkeavste­mning, selv om neste skritt er forhandlin­ger mellom regjeringe­n i Madrid og det katalanske parlamente­t, som allerede har vedtatt at regionen er en uavhengig statsretts­lig enhet.

Søndagens folkeavste­mning gir ikke noe endelig mandat for parlamente­t eller regionregj­eringen for løsrivelse, ettersom en kan gå ut fra at de faerreste som er mot selvstendi­ghet, deltok. Meningsmål­ingene har heller ikke gitt noe klart svar. Samtidig er det klart at ethvert folk har rett til selvbestem­melse. Vi håper likevel det er mulig å skape et demokratis­k, flernasjon­alt Spania, med større rom for regionalt selvstyre enn dagens grunnlov. Klassekamp­en

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway