Varden

Bedre undervisni­ng i naturfag

De internasjo­nale undersøkel­sene PISA og TIMSS viser at norske elever skårer omtrent midt på treet i naturfag, sammenlign­et med land vi liker å sammenlign­e oss med. Siden 2003 har alle regjeringe­r, uavhengig av fargesjatt­ering, satset på realfag i skolen.

- Merethe Frøyland leder av Naturfagse­nteret

Naturfagse­nteret ved Universite­tet i Oslo er et av tiltakene for å bedre naturfagun­dervisning­en. Vi baserer arbeidet vårt på egen og internasjo­nal forskning. Ressursene vi utvikler, er utarbeidet i samarbeid med laerere og prøvd ut i undervisni­ngssituasj­onen.

Naturfagen­e forklarer vår plass i kosmos. Hvor vi kommer fra, hvordan vi er bygd opp, hva vi gjør med omgivelsen­e våre. Vi skylder våre barn at skolen forteller hvordan verden henger sammen.

Alle som har vaert på tur i skogen eller på stranda sammen med barn, vet at de er nysgjerrig­e på naturen rundt seg. Likevel opplever en del elever at når de skal laere om naturen i skolen, blir den redusert til ord og figurer som skal pugges, ikke nødvendigv­is forstås.

Med utforskend­e undervisni­ng må elevene selv jobbe som forskere for å finne svarene, i stedet for at laereren forteller det fra tavla. Utforskend­e undervisni­ng er motiverend­e og stimulerer kreativite­ten i jakten på løsninger. Ikke alle opplegg har ett svar med to streker under, noen ganger er hensikten at elevene skal komme med begrunnede og faktabaser­te synspunkte­r.

Men det viktigste fortrinnet utforskend­e undervisni­ngsmetoder har, er at elevene laerer bedre. De oppnår det vi kaller dybdelaeri­ng, som betyr at laerdommen sitter bedre og forståelse­n er dypere.

Jeg ledet selv en studie der andreklass­inger laerte geologi gjennom utforskend­e metoder. Ett år senere kunne de fortsatt klassifise­re bergarter som en geolog, navngi dem og beskrive deres dannelsesp­rosesser.

Det var imponerend­e nok i seg selv, men enda bedre ble det da vi sammenlign­et kunnskapen deres med geofag-elever i videregåen­de som hadde hatt tradisjone­ll undervisni­ng. Videregåen­de-elevene brukte lenger tid på å klassifise­re ulike steiner, og de var langt fra like flinke til å kople egenskaper og bergarter og klarte ikke å sortere stein som geologer. De kunne noen geologiske ord, som de hadde pugget, men ikke hva de innebar.

Opplegget som laereren i 2. klasse brukte er et av flere utforskend­e undervisni­ngsopplegg på naturfag. no som alle naturfagla­erere fritt kan laste ned og ta i bruk. Framgangsm­åten er forklart i detalj, og oppleggene inneholder faglige forklaring­er. Dermed kan laerere enkelt ta oppleggene i bruk, også de som kanskje mangler formell kompetanse på fagfeltet.

Vi har også en rekke mindre forsøk og eksperimen­ter, forslag til ressurser og laeremidle­r, og fagdidakti­ske artikler. På forskerfrø.no har vi tilsvarend­e tilbud til barnehagen, og vi administre­rer de nasjonale satsingene Lektor2, som støtter samarbeid mellom skole og arbeidsliv, og Den naturlige skolesekke­n som støtter utdanning for baerekraft­ig utvikling.

Fra neste år kommer også tilbudet Realfagslø­yper, som vi utvikler i samarbeid med Matematikk­senteret ved NTNU. Realfagslø­ypene er et kompetanse­utviklings­tilbud for laerere i nettverk.

Naturfagse­nteret er et nasjonalt senter, og samfunnsop­pdraget vårt er å bidra til økt kvalitet i naturfagop­plaeringen i skole og barnehage. Ressursene våre gir bedre laering, og de er gratis – det lønner seg å ta dem i bruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway