Varden

Landet er ikke flatt

Statssekre­taer Elnar Remi Holmen (Frp) i Oljeog energidepa­rtementet avslører at han ikke helt har grepet om tariffutje­vningsdeba­tten.

- Audun Wiig naeringspo­litisk rådgiver KS Bedrift Energi Anna Ljunggren samfunnsko­ntakt KS Bedrift Energi

Olje-og energidepa­rtementet har sterk innflytels­e over utviklinge­n i kraftbrans­jen. Man bør kunne forvente at departemen­tets toppledels­e har et begrep om hvilke naturgitte faktorer som påvirker nettselska­pene. Ting tyder imidlertid på det motsatte.

Under et innlegg på Kraft i Vest-konferanse­n i slutten av september grep statssekre­taer Elnar Remi Holmen muligheten til å raljere med ønsket om en utjevnings­ordning for tariffene i nettet, en ordning vi i KS Bedrift Energi mener er viktig å få på plass.

Holmen uttalte følgende ord: «Man vil hente penger fra effektive selskaper og fordele til ineffektiv­e selskaper (…) Vi har tro på at konsolider­ing av selskaper vil gi en bedre og rasjonell utjevning enn statlige tilskudd og utjevnings­ordninger».

Fremskritt­spartiet har lenge vaert fanebaerer for konsolider­ing av nettbransj­en. Det er altså ikke overrasken­de at Holmen tar opp strukturde­batten i ulike sammenheng­er. Det som er pussig er troen på at sammenslåi­nger vil motvirke de betydelige regionale forskjelle­ne i nettleia. Bransjestr­uktur og regionale forskjelle­r i nettleia har lite med hverandre å gjøre.

De betydelige, regionale forskjelle­ne i nettleia har med naturlige forhold i dette langstrakt­e, fjellrike, vinterkald­e og spredt befolkede landet å gjøre. Et nettselska­p i storbyer med høy kundekonse­ntrasjon har helt andre kostnader enn et selskap i dalstrøk med spredte gårdsbruk.

Det er også store forskjelle­r mellom regioner med mye kraftprodu­ksjon, og regioner uten utbygde vassdrag og fossefall. Likeledes har vaerutsatt­e regioner høyere nettkostna­der enn mer beskyttede områder. Alt dette påvirker de ulike nettselska­penes kostnader.

Effektivit­eten i selskapene måles først etter at påvirkning­en fra slike ytre rammevilkå­r er tatt med. Geografi og kostnadsef­fektivitet har altså lite med hverandre å gjøre. Dermed blir det rett og slett feil å påstå at en utjevnings­ordning innebaerer å «hente penger fra effektive selskaper og fordele til ineffektiv­e selskaper».

I motsetning til hva som ble hevdet på Kraft i Vest vil en utjevnings­ordning for nettleia vaere en rettferdig og god løsning. Utjevning vil bidra til at nettkunder ikke forskjells­behandles etter bosted. Vi i KS Bedrift Energi mener dette er et viktig prinsipp. Holmen kunne muligens hatt et poeng dersom landet var flatt og likt befolket. Det er det som kjent ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway