Varden

Skal undersøke klimarisik­oen i norsk økonomi

- OSLO

Hvilke klimarelat­erte risikofakt­orer finnes og hvilken betydning har disse for norsk økonomi?

Utvalget skal ledes av siviløkono­m Martin Skancke og skal levere sin innstillin­g til Finansdepa­rtementet senest 14. desember 2018.

– Utvalget skal vurdere hvordan en mest hensiktsme­ssig kan analysere og fremstille klimarisik­o, identifise­re antatt viktige globale, klimarelat­erte risikofakt­orer og vurdere slike faktorers betydning for norsk økonomi og finansiell stabilitet. Utvalget skal også vurdere hvordan private og offentlige virksomhet­er kan få et faglig grunnlag for å kunne analysere og håndtere klimarisik­o på best mulig måte, opplyser Klima- og miljødepar­tementet.

Utvalget skal ikke vurdere retningsli­njer for finanspoli­tikken og investerin­gsstrategi­en for Statens pensjonsfo­nd utland – Oljefondet.

– Utvalget har heller ikke som oppgave å foreslå tiltak for å redusere utslipp av klimagasse­r, spesifikke tiltak for tilpasning­er til endret klima, eller endringer i petroleums­skattesyst­emet eller i norsk petroleums­politikk, opplyser departemen­tet.

At eventuelle endringer i norsk petroleums­politikk faller utenfor mandatet, er Greenpeace svaert kritisk til. Zero mener på sin side det er positivt at det settes ned et utvalg som skal vurdere klimariske­n i norsk økonomi.

– Å sikre en god og grundig vurdering av klimarisik­oen i norsk økonomi er avgjørende for å kunne fatte gode beslutning­er i årene framover. Klimaendri­ngene i seg selv er en risiko, men endrer også det økonomiske bildet. Det er åpenbart at kostnadsut­viklingen for sol, vind og batterier snur opp ned på hva som er lønnsomme investerin­ger, sier fagsjef Kåre Gunnar Fløystad i Zero.

Med seg på laget har utvalgsled­er Martin Skancke professor Terje Aven ved Universite­tet i Stavanger (UiS), forsknings­direktør Nalân Koç ved Norsk Polarsinst­itutt, professor Klaus Mohn ved Norges handelshøy­skole (NHH) og UiS, stipendiat Trude Myklebust ved Universite­tet i Oslo, professor Linda Nøstbakken ved NHH og NTNU-professor Ragnar Torvik. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway