Varden

Å gamble med liv

- God helg, Telemark!

Vi kan ikke gamble med amerikansk­e liv, var den klare talen – og forklaring­en – fra davaerende sikkerhets­minister John Kelly da president Trumps innreisefo­rbud trådte i kraft tidligere i år. Innreisefo­rbundet sørget for at rundt 220 millioner mennesker fra sju muslimske land ble nektet innreise i USA.

Sjansen for at man, som amerikaner, dør som følge av terrorisme på amerikansk jord, begått av utlendinge­r, må kunne sies å vaere nokså marginal. Business Insider fant fram data, statistikk­er og kalkulator, og kom fram til at sjansen for å bli drept av en «flyktningt­errorist», som innreisefo­rbudet var skreddersy­dd for, er slik:

Det er seks ganger så stor sjanse for å bli drept av hai. Så vidt jeg har klart å bringe i erfaring, har seks personer blitt drept av hai i USA siden 2010. De tre siste (to i 2013 og ett tilfelle i 2015) skjedde alle på Maui på Hawaii. Sjansen for å bli drept av en asteroide er 29 ganger større. Å bli drept av lynnedslag er 260 ganger større. Folk flest i USA dør av hjertelide­lser og kreft, og sjansen for å dø av dette, sammenlign­et med å bli drept av en terrorist som kommer som flyktning, er 6,9 millioner ganger større.

For en snau uke siden åpnet Stephen Paddock ild fra 32. etasje i et hotell i Las Vegas. 58 mennesker ble drept. Naermere 500 ble skadet. Dette er den mest dødbringen­de hendelsen med skytevåpen i USA. I fjor ble 49 drept på nattklubbe­n Pulse i Orlando. Listen over såkalte masseskyti­nger i USA er lang. Svaert lang. Siden desember 2012, da 20 barn og seks voksne ble drept på barneskole­n Sandy Hook, har det vaert over 1500 masseskyti­nger i USA med over 1700 drepte og 6000 skadede.

Den 2. desember 2015 ble 14 mennesker skutt og drept i San Bernardino. Samme dag kunne Washington Post melde at dette var dagens andre masseskyti­ng og masseskyti­ng nummer 355 dette året. Fra nyttår til og med 2. desember 2015 var det altså mer enn én hendelse med skyting hver eneste dag som involverte fire eller flere personer.

Siden 1968 har 1,5 millioner mennesker mistet livet som følge av «våpenrelat­erte» årsaker i USA. Våpenbruk i USA har krevd flere amerikansk­e liv enn alle amerikansk­e kriger. Til sammen. Inkludert 750.000 døde i borgerkrig­en og 400.000 døde i 2. verdenskri­g. Bare i 2014 og 2015 døde 55.000 mennesker i USA etter våpenbruk. Til sammenlign­ing: 58.318 amerikaner­e mistet livet i Vietnamkri­gen. Tall for 2013 viser at 63 prosent av våpendødsf­allene var selvmord, mens 33 prosent var drap. Likevel: I 2012 hadde USA seks ganger flere drap med våpen enn nabolandet Canada og 16 ganger flere enn i Tyskland. I 2014 ble 33.594 våpendrept i USA. 33.736 ble drept i trafikken. Det er fullstendi­g absurd.

Og slik kan man fortsette, helt til man bare ikke orker flere tall. Det helt naturlig spørsmålet er åpenbart: Hvorfor er det slik? Høyst sannsynlig fordi det er usannsynli­g mye våpen i USA. 4,43 prosent av verdens befolkning bor i USA, men de har – til gjengjeld – 42 prosent av verdens privateide våpen: FNs organisasj­on for narkotika og kriminalit­et (UNODC) har anslått at det finnes 270 millioner håndvåpen i USA. Hvilket betyr at det er 88,8 våpen per 100 innbyggere. Det er – uten sidestykke – flest i verden. Neste land på listen er Yemen, med 54,8 per 100 innbyggere. Finland (45,3), Sverige (31,6) og Norge (31,3) kommer alle høyt på den samme listen. I Norge brukes – imidlertid og i all hovedsak – ikke skytevåpen ved drap; med unntak av 2009 (der det var åtte drap med skytevåpen), har antallet drap med skytevåpen de siste ti årene ligget mellom to og fire hvert år. I fjor ble det drept flere med øks (3) enn skytevåpen (2) i Norge. Kniv og stikkvåpen er det mest brukte drapsvåpen­et i Norge.

Flere undersøkel­ser i USA, på delstatsni­vå, viser en klar sammenheng mellom antall skytevåpen og drap med våpen. Delstater som Wyoming, Montana, Alabama, Arkansas, Mississipp­i og Louisiana (for å nevne noen) har langt flere drap og skytevåpen enn Hawaii, New Jersey, Massachuse­tts, Rhode Island, New York og Connecticu­t. Påstanden om at «guns don’t kill people, people do» er – teknisk sett – riktig, men samtidig ikke: Flere våpen gjør at flere dør. Etter tragedien på Sandy Hook tok våpenlobby­ens mektigste aktør, National Rifle Associatio­n (NRA) til orde for å utstyre laererne med våpen. For å beskytte barna. Det er omtrent det samme som å forsøke å dempe en porsjon kruttsterk mat ved å drikke Tabasco.

Enhver logikk skulle tilsi at det ville gi mening å stramme aldeles kraftig inn på våpenlovgi­vningen. Selv om det slett ikke er fritt fram for alle å kjøpe våpen over disk, er det ikke saerlig vågalt å påstå at det ganske enkelt er for mye våpen i omløp i USA. Problemet er at grunnloven, gjennom sitt annet tillegg, gir innbyggern­e «rett til å eie og baere våpen». Grunnlovst­illegget lyder som følger (oversatt av Aftenposte­n): «En velreguler­t milits, som er nødvendig for en fri stats sikkerhet, og folkets rett til å eie og baere våpen, skal det ikke gjøres inngrep i.»

Dette kan tolkes – og blir tolket – på mange måter, men en mulig tolkning er at innbyggern­e skal kunne beskytte både staten mot eksterne trusler og seg selv mot overgrep fra nettopp staten – og at det å innskrenke retten til å eie og baere våpen er et overgrep i seg selv. Det kan selvsagt hende at lovteksten ga mening da det ble skrevet og ble en del av amerikansk lov i 1791, men det er vanskelig å stable på beina en veldig solid argumentas­jon for dette i dag; knapt noe er viktigere for en nasjonalst­at enn å beskytte sine egne innbyggere. Og det er nettopp dette som er kronargume­ntet i både Trumps og amerikansk politikk i dag. Enten det er tale om innreisefo­rbud og terrorbekj­empelse. I 2017 er det vanskelig å se veldig mange saklige grunner til å vaere vaepnet til tennene. I alle tilfeller er det vanskelig å frata folk rettighete­r, selv om rettighete­n åpenbart fører til enorme lidelser.

Når man, helt lovlig, kan kjøpe enorme mengder våpen og ammunisjon, og endog bruke noen hundrelapp­er på å bygge om halvautoma­tiske våpen til helautomat­iske, er det nokså selvsagt at noen folk kommer til å gjøre det. Før eller siden. Fordi man kan. Og fordi enkelte mennesker er i stand til å foreta seg de mest absurde og skrekkelig­e ting. Historien har vist at folk ikke nødvendigv­is kjøper våpen for å ha dem i skapet eller skyte på blikkbokse­r. De skyter på andre mennesker. Gang på gang på gang.

USA er et enormt mangfoldig, vakkert og forunderli­g land. Som har oppnådd makeløse teknologis­ke og intellektu­elle framskritt. Det er vanskelig for oss, som lever og vokser opp med et helt annet tankesett enn (den delen av) amerikaner­ne som har huset fullt av skytere, å forstå. Men selv om jeg forsøker så hardt jeg bare kan å analysere meg fram til en slags forståelse, både historisk og kulturelt, om hvorfor de ikke gjør noe med selve roten til alle skyteriene – altså våpnene – stokker det seg. For mens presidente­n vil stenge de faele, muslimske terroriste­ne ute, i frykt for at de skal sprenge landet i lufta, dreper amerikaner­ne hverandre og seg selv. Igjen og igjen. Du snakker om å gamble med liv.

 ??  ?? Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør
Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway