Varden

Bjørn bygget «Sitting Bull» i en låve i Siljan

I 1986 var «Sitting Bull» verdens største legofigur, og fikk plass i rekordboke­n Guinness. Den ble i sin helhet bygd i en låve i Siljan.

- SILJAN ▶ Sindre Omenås sindre.omenas@varden.no

I 1986 losset en trailer 1,5 million gule legoklosse­r på gårdsplass­en. Bjørn Richter bygget Legolands «Sitting Bull», verdens største legofigur.

I to år jobbet Bjørn Richter inne i låven på den nykjøpte gården i Siljan.

Halvannen million gule legoklosse­r var kommet med trailer fra Billund i Danmark og inn grusveien til gården.

– Direktøren­e i Legoland ville at jeg skulle bygge Sitting Bull der nede, men jeg nektet. Skulle den bygges, måtte det bli her i Siljan, smiler Bjørn Richter.

Viktig å lage Sitting Bull

I 1970 ble han headhunted som designer til Legoland, og var den første som begynte å modellere ansiktene med de mindre legoklosse­ne.

Det gjorde han blant annet i modellen av Mount Rushmore, med ansiktene av de fire presidente­ne.

– Jeg fikk et moralsk ansvar for å lage Sitting Bull etter dette. Jeg har alltid hatt en sterk fascinasjo­n for indianerku­lturen, med sin filosofi og visdom. Historien til de fire presidente­ne er jo også en historie om slaveri og undertrykk­ing. Noe som også har rammet den amerikansk­e urbefolkni­ngen.

På den tiden hadde Bjørn funnet kjaerlighe­ten sammen med Berit fra Sandefjord, og i 1984 hadde de sett seg ut en gård som var lagt ut på tvangssalg inne i skogene i Siljan.

Oppdraget med å bygge Sitting Bull finansiert­e langt på vei kjøpet av gården. Selv om våningshus­et hadde behov for oppussing, ble isolering av låven prioritert for å sikre levelige arbeidsfor­hold.

Brukte to år

Legoversjo­nen av Sitting Bull er 13 meter høy, veier 1,7 tonn og består av 1,4 millioner legoklosse­r. Bare fjaera på hodet er to og en halv meter.

Bjørn Richter brukte to år på jobben. Modellen ble delt opp i fem moduler, som til slutt ble satt sammen i en hangar i Billund.

– Alle brikkene ble limt fast inne i låven. Det var ikke veldig sunt å jobbe med så mye løsemiddel over så lang tid, men jeg trengte ikke gå på polet den perioden, smiler Richter.

Da jobben var ferdig, gjensto jobben med å frakte Sitting Bull til Danmark. Den ferden startet på grusveien i Siljan. – Var du nervøs? – Jeg var mest redd for at jeg

hadde regnet feil, og at vi ikke skulle få den ut av vinduene i låven. Det viste seg at vi hadde en centimeter klaring på begge sider, så vi slapp å rive ut hele veggen.

Snek inn en signatur

I høst har Bjørn Richter fullført «Siljansaga», som ble avduket tidligere i høst, og hatt utstilling i eget galleri på gården.

Han var 43 år da han flyttet til Norge, og innrømmer at det kanskje ikke var godt for imaget som kunstner å starte med lego da han flyttet hit.

– Det ble mye oppstuss, spesielt med et eget innslag i Norge Rundt. Selv i Danmark var det mange som mente at plastkloss­er hadde lite med kunst å gjøre. Det ble verre i Norge, der den breie utdannelse­n min fra Tyskland og USA aldri ble anerkjent.

Det gjorde at Richter havnet utenfor det gode selskap, og avskåret fra å komme inn i flere galleri og utstilling­er.

– Dette provoserte meg kraftig. Jeg tenker mest på unge kunstnere, som i et slik regime blir presset inn i en konform kunst. Det taper vi alle på.

Selv har han alltid ønsket å utforske design og uttrykk i ulike former, og er klar på at det helt klart er kunst han har presentert i Legoland. Men der får kunstneren ikke signere sitt verk. Det løste han på en finurlig måte.

– Jeg laget et halssmykke til Sitting Bull, noe indianerne ofte brukte. I skjul la jeg inn initialene «BR», noe ledelsen heldigvis så humoren i.

 ??  ?? LEGO:
Bjørn Richter bygde verdens største legofigur i låven i Siljan, da han kjøpte gården i 1984. Siden har låven blitt
LEGO: Bjørn Richter bygde verdens største legofigur i låven i Siljan, da han kjøpte gården i 1984. Siden har låven blitt
 ??  ?? MONTERING:
Sitting Bull ble fraktet fra Siljan til Legoland i fem deler. Merk at smykket med initialene til kunstnerer­en fremdeles ikke har kommet på modellen.
MONTERING: Sitting Bull ble fraktet fra Siljan til Legoland i fem deler. Merk at smykket med initialene til kunstnerer­en fremdeles ikke har kommet på modellen.
 ??  ?? PRESIDENTE­NE:
Etter å ha laget «Mount Rushmore», mente Bjørn Richter at han måtte gjøre en hyllest til urbefolkni­ngen i USA.
PRESIDENTE­NE: Etter å ha laget «Mount Rushmore», mente Bjørn Richter at han måtte gjøre en hyllest til urbefolkni­ngen i USA.
 ??  ?? MAJESTETIS­K:
Sitting Bull i Billund er 13 meter høy, veier 1,7 tonn og er bygd av 1,4 millioner logoklosse­r.
MAJESTETIS­K: Sitting Bull i Billund er 13 meter høy, veier 1,7 tonn og er bygd av 1,4 millioner logoklosse­r.
 ??  ??
 ?? FOTO: SINDRE OMENÅS ?? til galleri for den allsidige kunstneren.
FOTO: SINDRE OMENÅS til galleri for den allsidige kunstneren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway