Varden

Vil kutte matsvinn

Hotell Høyers ble lei av å kaste matrester fra bufféborde­t. Nå selger de heller maten billig til lunsjkunde­r.

- Lise Valbø Rønningen lise.ronningen@varden.no

Mobilappen Too good to go ble lansert i Norge for halvannet år siden. Formålet er å redusere matsvinn hos serverings­steder, samtidig som kunder kan kjøpe billig mat.

Flere i Telemark

– Vi er blant de første i Telemark som er med på dette. Den viktigste grunnen er at vi vil bidra til å redusere matsvinn, men det er også hyggelig å kunne tilby god mat til en billig penge, sier Christer L. Sørensen, som er hotellsjef ved Thon Hotell Høyers i Skien.

Sommarland i Bø og Norsjø ungdomssen­ter er andre serverings­steder i fylket vårt som benytter seg av appen Too good to go.

Appen fungerer som et bindeledd mellom serverings­steder og kunder. Når et sted har mat igjen etter dagens servering, som de tidligere har måttet kaste, så legger de det nå ut til salgs på appen. Da er det prinsippet om førstemann til mølla som gjelder.

Betaler via appen

– Vi har for eksempel ofte noen lunsjtalle­rkener igjen etter kurs hos oss. Er det påmeldt 120, men 115 kommer, så har vi fem urørte porsjoner med lunsj, sier Sørensen.

Tilbudet legges ut på appen kvelden i forveien.

– Vi vet kvelden før hvor mye mat vi sitter igjen med. Da legger vi ut antall porsjoner og folk må gå inn og bestille og betale via appen, forteller han.

Snart vil Høyers gjøre det samme med matrester etter frokostbuf­feten.

– Vi har en rikholdig frokostbuf­fé. Ansatte får kjøpe rester til en svaert hyggelig pris. Nå vil vi også tilby lunsjpakke­r herfra via Too good to go, sier Sørensen.

Veier all mat

Han tror folk som jobber i sentrum er den største målgruppen.

– De kan få seg god og rimelig lunsj, samtidig som de gjør noe bra for miljøet, sier han.

Sørensen vil bevisstgjø­re både hotellkund­er og ansatte gjennom Too good to go.

– Gjester kan kanskje forsyne seg to ganger av buffeten i stedet for å fylle opp tallerkene­n med mat de likevel ikke orker å spise opp, sier han.

Ansatte ved Høyers Hotell veier all mat som kastes.

– Da kan vi følge med fra dag til dag hvor mye mat som kastes. Jeg tror det bidrar til økt bevisstgjø­ring hos oss alle, sier Sørensen.

 ?? FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN ?? FØRST UT: Hotell Høyers og Christer Sørensen er blant de første i Telemark som benytter seg av appen Too good to go, som skal redusere matsvinn.
FOTO: LISE VALBØ RØNNINGEN FØRST UT: Hotell Høyers og Christer Sørensen er blant de første i Telemark som benytter seg av appen Too good to go, som skal redusere matsvinn.
 ?? FOTO: CHRISTER SØRENSEN ?? FORNØYDE: Kjøkkensje­f ved Høyers, Tam Vo, sammen med den første kunden på Høyers, Marius Mikkelsen.
FOTO: CHRISTER SØRENSEN FORNØYDE: Kjøkkensje­f ved Høyers, Tam Vo, sammen med den første kunden på Høyers, Marius Mikkelsen.
 ?? FOTO: CHRISTER SØRENSEN ?? MATPAKKE: Mat fra Høyers.
FOTO: CHRISTER SØRENSEN MATPAKKE: Mat fra Høyers.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway