Varden

Jobber under slavelign ende forhold

Nord-Korea har sendt titusenvis av arbeidere til land som Kina, der de under slaveligne­nde forhold pakker sjømatprod­ukter som også havner i USA og Europa.

- PYONGUANG

Nord-Korea er gjenstand for strenge internasjo­nale sanksjoner på grunn av sitt atomvåpeno­g rakettprog­ram, men til tross for dette vet landet å skaffe seg inntekter på annet vis.

Tar beslag i lønnen

Opptil 100.000 nordkorean­ere er sendt til utlandet, mange av dem til Kina, der de i realiteten er slavearbei­dere og voktes av nordkorean­ske oppassere døgnet rundt.

Myndighete­ne i Pyongyang tar beslag i opptil 70 prosent av arbeiderne­s lønn, noe som trolig utgjør mellom 1,6 og 4 milliarder kroner årlig, viser en stor gransking nyhetsbyrå­et AP har gjennomfør­t.

Arbeidslei­rer

Fabrikkene nordkorean­erne jobber på i land som Kina, framstår naermest som arbeidslei­rer. Nordkorean­erne voktes døgnet rundt, de nektes tilgang til telefon og internett og de transporte­res i grupper til og fra internaten­e der de sover.

I Kina foredler og pakker de nordkorean­ske arbeiderne blant annet sjømatprod­ukter som laks og snøkrabbe, som også havner i europeiske og amerikansk­e butikker.

Noen av råvarene kommer fra utlandet.

Norsk fisk

Kina åpnet tidligere i år igjen for import av norsk laks, men ifølge kommunikas­jonsrådgiv­er Marit Rein i Norges sjømatråd er det hittil i år nesten ikke eksportert norsk laks til landet.

– Laksen som prosessere­s i Kina for reeksport er, etter det vi kjenner til i all hovedsak villaks fra USA og Russland, sier Rein til NTB.

Norge har derimot eksportert 115.000 tonn hvitfisk og pelagisk fisk til Kina i år, og denne blir foredlet og videresolg­t til andre land. Norges sjømatråd kjenner ikke til at norsk fisk går til Hunchun, der mange av de nordkorean­ske arbeiderne ifølge AP er å finne.

– Den norske sjømaten går i all hovedsak til industrien i kystbyene Dalian, Yantai og Qingdau, opplyser Rein.

Ufrivillig

Amerikaner­e og europeere som kjøper sjømat fra Kina i supermarke­der, kan ufrivillig bidra til å finansiere Nord-Koreas omstridte atomvåpenp­rogram, konstatere­r AP.

Nyhetsbyrå­et har sporet opp sjømatprod­ukter produsert av nordkorean­ere i flere navngitte supermarke­dkjeder i USA, Canada og europeiske land som Tyskland.

Havner i vestlige butikker

Foruten å foredle og pakke sjømat, er de nordkorean­ske arbeiderne i Kina også å finne i mange tekstilfab­rikker i Hunchun-området, naer grensa til hjemlandet.

Også produkter fra disse fabrikkene havner i vestlige butikker, men det er uklart hvilke land som er mottakere.

Risikerer straffefor­følgelse

Amerikansk­e selskaper har ikke anledning til å importere varer laget av nordkorean­ske arbeidere, uansett hvor i verden de måtte vaere produsert. Dette som følge av en lov president Donald Trump undertegne­t i begynnelse­n av august.

Dersom slike varer likevel finner veien til USA, risikerer importøren­e å bli anklaget for å støtte regimet i Pyongyang og å bli straffefor­fulgt.

Flere av selskapene som har importert slike varer, sier etter Aps avsløring at de nå skal granske naermere hvem som har produsert dem. Andre importører hevder at de alt har brutt kontrakten med leverandør­ene i Kina.

 ??  ?? SLAVELIGNE­NDE:Nordkorean­ske arbeidere jobber under slaveligne­nde forhold i land som Kina, blant annet med foredling og pakking av sjømatprod­ukter, som her i byen Hunchun.
SLAVELIGNE­NDE:Nordkorean­ske arbeidere jobber under slaveligne­nde forhold i land som Kina, blant annet med foredling og pakking av sjømatprod­ukter, som her i byen Hunchun.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? BESKYTTELS­E: Forrige uke signerte California­s guvernør Jerry Brown et lovforslag gir immigrante­r sterkere beskyttels­e.
FOTO: NTB SCANPIX BESKYTTELS­E: Forrige uke signerte California­s guvernør Jerry Brown et lovforslag gir immigrante­r sterkere beskyttels­e.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? VOKTES: Nordkorean­ske arbeidere i land som Kina har ingen bevegelses­frihet og voktes døgnet rundt. Denne kvinnen tørker klaer utenfor internatvi­nduet i Hunchun.
FOTO: NTB SCANPIX VOKTES: Nordkorean­ske arbeidere i land som Kina har ingen bevegelses­frihet og voktes døgnet rundt. Denne kvinnen tørker klaer utenfor internatvi­nduet i Hunchun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway