Varden

8.000 barn ble såret eller drept

-

Over 8.000 barn ble drept eller såret i krig i fjor, viser årets FN-rapport om barn i krig. Generalsek­retaer António Guterres kaller dette uakseptabe­lt.

De verste landene er ifølge rapporten Afghanista­n, Jemen og Syria. I Afghanista­n ble 3.512 barn drept eller såret i løpet av fjoråret, mens tallene for Jemen og Syria var 1.340 og 1.299.

Hundrevis av barn ble også rekruttert som soldater, utsatt for seksuell vold i forbindels­e med konflikt eller rammet under angrep på skoler, ifølge den årlige rapporten. Landene der barn blir drept eller såret, er Afghanista­n, Irak, Jemen, Kongo, Mali, Myanmar, Sentralafr­ikanske republikk, Somalia, Sudan, Sør-Sudan og Syria. For første gang er også den Saudi-Arabia-ledede koalisjone­n som støtter Jemens regjering mot houthi-opprørerne, tatt med på svartelist­en som følger med rapporten.

I fjor fjernet davaerende generalsek­retaer Ban Ki-moon koalisjone­n fra svartelist­en etter intenst press fra SaudiArabi­a, men i år har Guterres insistert på at den skal vaere med. Guterres sier i rapporten at koalisjone­n er objektivt ansvarlig for at 683 barn er drept eller såret i til sammen 38 verifisert­e angrep på skoler eller sykehus i løpet av 2016.

I rapporten sier Guterres ellers at antall barn som rekruttere­s og brukes i konflikt, er doblet i Somalia og Syria i forhold til året før, og at over 6.800 barn er drept eller såret av ekstremist­grupper som alShabaab, Boko Haram, IS og Taliban.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RAMMET: Afghanske barn ved åstedet for et selvmordsa­ngrep som var rettet mot en NATO-kolonne i Kabul 24. september i år. Flere sivile ble såret av bomben.
FOTO: NTB SCANPIX RAMMET: Afghanske barn ved åstedet for et selvmordsa­ngrep som var rettet mot en NATO-kolonne i Kabul 24. september i år. Flere sivile ble såret av bomben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway