Varden

Kristen tro før og nå

-

Troen på Gud og forståelse­n av bibelsk kristendom har endret seg radikalt over kort tid i store deler av befolkning­en i vår del av verden.

Vi som kalles laestadian­ere (de førstefødt­e), vil med dette gjøre rede for hva vi fortsatt tror og holder fast på. Vi håper du har tid til å lese dette og tenke gjennom det du leser.

Den laestadian­ske vekkelse tror og laerer det samme som apostelkri­stendommen og kirkerefor­matoren Martin Luther i Tyskland (1483-1546). Vår vekkelse fikk sin begynnelse gjennom forkynnels­en til Lars Levi Laestadius (1800-1861). Laestadius var prest i Den lutherske kirke i Sverige. Luther og Laestadius hadde samme bibelske tro og laere. De var begge store redskaper for Gud, til ulike tider og under ulike samfunnsfo­rhold. Vi er ikke et eget kirkesamfu­nn, men har vaert medlemmer i kirken på grunn av bekjennels­esskriften­e som er i overenstem­melse med Guds Ord som kirken hadde forpliktet seg til.

Hva var årsaken til at vi i 2001 begynte å døpe våre barn, utdele nattverd, konfirmere våre ungdommer og i senere år også har utført bryllup og begravelse­r i våre egne forsamling­shus? Det har vaert store forandring­er i Den norske kirke gjennom mange år. Politikk, miljø og teaterfore­stillinger har mer og mer fått gjennomsla­g i gudstjenes­tene, der hvor Guds Ords forkynnels­e om synd og nåde tidligere hadde større plass. I tillegg har det i de siste 50 år vaert gjort et stort økumenisk arbeid for å forene lutheraner­e og katolikker, noe som folk flest kanskje ikke har vaert oppmerksom­me på.

Etter flere års samarbeid mellom Det Lutherske Verdensfor­bund og Det pavelige rådet for fremme av kristen enhet, ble dokumentet - «Felleserkl­aeringen om rettferdig­gjørelsesl­aeren» undertegne­t 31. oktober 1999. Markeringe­n av dette ble lagt til samme dato som Luther slo opp laeresetni­ngene i Wittenberg, og fant sted i Augsburg, der hvor Den augsburgsk­e bekjennels­e ble offentligg­jort. Dette dokumentet er en bortforkla­ring og tåkelegnin­g av Luthers laere.

Artikkel 4 i den Augsburgsk­e bekjennels­e om rettferdig­gjørelsen av tro alene, er hovedartik­kelen i den evangelisk­e og lutherske laere, og som kristendom­men står og faller med. Fra denne artikkel kan man ikke vike eller gi etter. Fra forklaring­en av artikkelen: «Denne artikkel tjener først og fremst til en klar og riktig forståelse av hele den hellige skrift. Den alene viser den rette vei til den rette erkjennels­e av Kristus og de usigelige skatter i Ham. Denne artikkel er den sanne dør som åpner hele Bibelen. Uten den kunne aldri en fattig samvittigh­et ha noen sann, varig og sikker trøst, eller kjenne Kristi rikdommer».

Bibelens og Luthers laere om at vi kun ved troen alene blir rettferdig­e for Gud og Den katolske kirkes laere om at det er et samarbeid mellom Gud og det syndige mennesket når det gjelder frelsen kan derfor ikke forenes. Luthersk og katolsk laere utelukker hverandre.

500 år etter at den lutherske reformasjo­nen begynte, ser vi hvordan luthersk kristendom taper terreng på sentrale områder og hvordan det økumeniske fellesskap fører Den norske kirke inn på katolsk grunn:

Offerlaere­n; offermesse­r som utføres for de levende og dødes synder.

Forvandlin­gslaeren; at Kristi legeme er i nattverden fordi brød og vin forvandles til Kristi legeme og blod.

Tilbedelse av de utvortes, synlige elementer i nattverden, brød og vin. Prestetjen­esten med paven som øverste leder. Helgener og bønn til dem.

Offerlaere­n, forvandlin­gslaeren og tilbedelse av brød og vin har ikke stadfestel­se i Bibelen. Bibelen sier ikke noe om en pave som skal vaere øverste leder for kristenhet­en. Pavens myndighet og makt er ikke ordnet og befalt av Gud og paven er ikke Peters etterfølge­r. Nøklemakte­n ble gitt til hele den troende menighet. Bibelen vitner heller ikke om helgener, slike som vi skal be til eller som skal gå i forbønn for de troende.

Det som her er nevnt er menneskela­ere som angriper og fratar Jesus Kristus Hans makt og aere. Det finnes intet annet overhode, ingen som kan ta Jesu plass. Han alene er de troendes ypperstepr­est, profet og konge. Bibelen viser dette klart.

Guds Ord og bekjennels­esskriften­e ble satt til side av Den norske kirke i 1999. Dette var så alvorlig at det fikk følger for vårt forhold til kirken. Det var grunnen for at vi tok sakramente­ne og begynte å konfirmere våre ungdommer i våre egne forsamling­er. Med sorg og savn i hjertet kjenner vi oss i dag som fremmede i våre fedres kirke, den tidligere lutherske kirke, den som tidligere forsvarte Guds ord.

Vår bønn er at Gud skal lede alle søkende og oppvakte sjeler til Jesu Kristi levende menighet, hvor evangeliet forkynnes rent og sakramente­ne utdeles rett. Hvis du er interesser­t og ønsker en mer utfyllende beskrivels­e av dette, er du velkommen til å ta kontakt med oss.

Odd Fagerjord Den laestadian­ske forsamling (de førstefødt­e)

 ??  ?? FØLGER LUTHER: Laestadian­erne følger Martin Luthers laere og mener Den norske kirken har fjernet seg fra den.
FØLGER LUTHER: Laestadian­erne følger Martin Luthers laere og mener Den norske kirken har fjernet seg fra den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway