Varden

Fluorfri langrennss­port nå

-

Langrenns-Norge har søndag 15. oktober en gylden sjanse til å samle seg om å fjerne giftige kjemikalie­r fra barne- og ungdomslan­grenn.

Et forbud mot fluor vil løfte frem sunne verdier, gode holdninger og gjøre det mindre komplisert å drive med langrenn. Det kan styrke rekrutteri­ngen på landsbasis.

Visomhar frontet et nasjonalt fluorforbu­d i skismøring i barne- og ungdomslan­grenn mener tiltaket må komme nå. Det må tenkes praktisk og enkelt. En av våre unge utøvere uttrykte det enkelt i et NRK intervju sist vinter: «Når vi smører uten fluor så blir det likt for alle, og det handler ikke om hvor dyr smøring du har. Det handler om hvor god du er».

Nå mener vi det er saerdeles viktig at våre styrende skimakter sier klart og tydelig fra hva det er som skal gjelde, og at de også flagger at det kommer til å bli gjennomfør­t kontroller. Dette er mulig å gjennomfør­e med utvalgte stikkprøve­r. Det vil virke preventivt slik at vi ikke får en bølge av mistenkeli­ggjøring på skiarenaen for de unge.

Fluor i skismøring er også en sak som godt kan komme opp internasjo­nalt, og da vil den berøre langt flere enn de unge skiløperne. Norge kan som verdens ledende skinasjon ta føringen på dette. Ordene kommer fra Vegard Ulvang som er leder av langrennsk­omiteen i det internasjo­nale skiforbund­et (FIS).

Vi som er engasjert i saken her i Asker mistet en av våre ildsjeler i en kreftsykdo­m som med stor sannsynlig­het skyldtes fluor i skismøring. Det har satt spor. Mange har engasjert seg, og flere renn har valgt å profilere seg som «Tøffest uten fluor»

Ogsåer de høyfluorer­te produktene veldig dyre (typisk kr 1.000 til kr 1.600 pr. enhet) og til dels veldig udrøye. En pulverboks holder kanskje til 4-5 par ski. Innen disse er toppet med fluider og/eller fluorkloss­er, så koster denne herlighete­n flere hundre kroner pr. par. Noen vil si det er verdt pengene fordi utøveren suser ned bakkene med god gli og kanskje en god plassering på listen. Men det er et nullspill. Bruker alle fluor er man like langt, det blir samme resultat hvis ingen bruker det. Den beste skiløperen vinner uansett.

Det skipolitis­ke dokument sier ting fint: Skiforbund­et skal gjennom holdningss­kapende arbeid og fokus på fair play, antidoping­arbeid og positive og sunne verdier, bidra til flest mulig, best mulig, lengst mulig.

Nå er fluor satt på dagsorden: Vi håper og tror på at djerve ledere i landets skikretser, inkludert kretsene i Telemark og Vestfold, gir skistyret i Norges skiforbund det klare råd på Høstmøtet 15. oktober, at Langrenns-Norge ønsker et nasjonalt forbud mot fluor i skismøring. Langrennss­porten, helse og miljøet vil vinne.

Tøffest uten fluor! Torbjørn Hundere Holmen IF Langrenn Henrik Pay Holmen IF Langrenn Vegard Kvisle Asker Skiklubb Live Korsvold Asker Skiklubb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway