Varden

Vet du hva som gjør deg glad?

- Randi Talseth Generalsek­retaer i Voksne for Barn

Det er FNs verdensdag for psykisk helse 10. oktober og Voksne for Barn, sammen med mange andre, markerer denne dagen hvert år. I år er tema «Noe å glede seg over». Det å ha et reflektert forhold til hva som bringer en selv glede er en viktig del av det å trene seg opp til en god psykisk helse.

En trygg og god oppvekst er den beste vaksinasjo­nen for en god psykisk helse, men dessverre er ikke dette alle forunt. De aller fleste av oss møter også motgang i løpet av livet, at noen naere dør, samlivsbru­dd – en påkjenning for både foreldre og barn, sykdom eller andre store overganger. Livet gir oss utfordring­er på et tidspunkt og da er det viktig å ha en personlig beredskap som gjør oss i stand til å takle situasjone­n så godt som mulig. Dette må for de aller fleste av oss laeres.

Det handler om allmenngjø­ring av ferdighete­r som alle kan benytte i sin hverdag, uavhengig av situasjon og bakgrunn. Dette må starte tidlig, når barna er små.

Voksne for Barn driver blant annet et av Norges største skoleprogr­ammer for psykisk helse og livsmestri­ng, Zippys venner. Her trener barn på å bli bevisst egne følelser, og å lete etter handlingsa­lternative­r i vanskelige situasjone­r allerede fra første klasse.

Vi vet at dette er hjelpsomt for barna, det har dokumenter­t effekt. Derfor er det svaert viktig å arbeide for at flere får et lettere hverdagsli­v ved å bygge individuel­l, og dermed samfunnsme­ssig, beredskap for vanskelige tider.

I forbindels­e med Verdensdag­en 2017 har vi utarbeidet et undervisni­ngsopplegg for skolene. Målet er at de skal bli klar over hvor viktig den psykiske helsen er. Opplegget består av enkle spørsmål som barn lett kan finne sine egne svar på, og øvelsene må repeteres ofte. Vårt ønske er derfor at dere alle reflektere­r rundt disse spørsmålen­e rundt middagsbor­det i kveld: Hva gjør deg glad? Hva kan du gjøre for å glede andre? Hva kan du gjøre for å føle glede når du ikke har det så bra?

Hvordan kan du gjøre mer av det som gjør deg selv og andre glad? Det er enkle grep, men viktig å ha tenkt gjennom både i hverdagen og når livet føles vanskelig.

Voksne for Barn ønsker alle barn, foreldre og andre voksne en god treningsøk­t både på Verdensdag­en og videre fremover. Vi skal gjøre vårt for at de fleste vet hva de kan gjøre for å få en god psykisk helse. Vi lover!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway