Varden

Hemmelighe­t i Minot?

- Bård Øygarden

Kva er det spesielle i og med Minot? Det blir eg meir og meir nysgjerrig på, kva er hemmelighe­ten ? Kan jo lese litt om Minot på nettet, men det gir iallefall ikkje svar på min nysgjerrig­het.

Kva er det som gjør at Jan Terje Olsen betaler årets tur av egen lomme? Sikkert godt å sleppe det «styret» med å fylle ut reiseregni­ng, det er jo rein «vitenskap» å fylle ut slike offentlige dokument. Det er heller ikkje eit hvilket som helst dokument, det kan til slutt havne hos Riksrevisj­onen.

Ny reisedelta­ger av året er leder av Bypartiet, Thomas Bakken. Det er jo heilt utruleg kva denne Bakken klarer å si for å forsvare sin tur til Minot. Eg lurer på om han kan vaere feilsitert, men ingenting overrasker meg når det gjelder kva en politiker kan få seg til å si.

Det som «imponerer» meg er hvor fort Bakken har laert å «svare» som en politiker, dette står det respekt av Bakken. Bypartiet har virkelig fått en politiker med ansvar, kløkt og visdom i sine rekker, dette tegner bra for kommuneval­g i 2019. Nå er det jo ikkje hvem som helst Bakken reiser sammen med til Minot, selveste «sluggeren» i Skien Høyre, Jan Terje Olsen. Det ikke Olsen vet og kan om kommunepol­itikk er i grunnen ikkje verdt å vite - håper ikkje det er mye.

Bypartiet fikk ved kommuneval­get i 2015 heile 13,8 % av stemmene, tenker de som stemte på partiet er fornøyde nå. Som Bakken uttalte etter valgresult­atet, «vi er blitt en del av politikken i Skien.» Ja jøss - og det til gagns, laerer fort i Bypartiet.

Uttalelsen­e fra Bakken stopper ikkje der, det er mye å laere for kommende politikere. Han sier: «mye i et 16 siders program» og at «alle de punktene tenker jeg ikke alltid på». Det får jo vaere grenser for kva vi velgere kan forvente av våre politikere, de er jo ikkje «supermenne­sker» heller - de bare oppfører seg slik. 16 sider i partiprogr­ammet til Bypartiet er nok «tung» skrift å laere, hvem forventer vel at en politiker skal tenke på slikt. Har jo et liv utenfor politikken som skal ivaretas.

Nå kjenner jo ikkje eg denne politiker Bakken, men fortsetter han i politikken, ja da vil nok vi velgere laere han mer å kjenne. Andre politikere i Bypartiet frarådet Bakken å reise på nevnte tur til Minot, han stod imot gode og riktige råd - han trosset disse rådene og dro til USA. Du laerer utrolig fort Bakken, ikkje ta imot tips og råd fra eget parti og iallefall ikkje fra de 13,8 % som stemte på deg/partiet.

Dermed mener jeg det er med god grunn å spørre kva som skjuler seg i Minot. Kva er hemmelighe­ten som gjør dette stedet så innmari spennende og har slik «dragning» overfor politikere i Telemark? Er det noen form for opplaering der borte? Er det konkurrans­er som er ukjent for oss i Telemark? Blir man «sertifiser­t» for noe større i politikken?

Da veldig mange har vaert i Minot utallige ganger så må det vaere ganske krevende opphold. Kan jo tyde på at det er delt inn i klasser/nivåer: aspiranter, 1-2 turer, aspirant m/påfyll. 2-5 turer, senioraspi­rant 5-8 turer og superaspir­ant 8-10 turer. Jan Terje Olsen mener jeg å huske har mer en 10 turer til Minot, kva blir man da??

Blir det etter årets tur laget en rapport/skriv om forholdene på en slik «strabasiøs» reise? Kva ble laert/gjennomgåt­t og trent på i år? Kva ble resultatet? Kva er forventet resultat i forhold til det som er oppnådd på tidligere turer - hvis det finnes i det hele tatt noen som husker dette. Kan jo håpe at Olsen har gjort noen notater som en kan støtte seg til.

Veldig viktig at dette ikkje blir på for mange sider, Bypartiet og Bakken sliter jo allerede med sitt 16 siders partiprogr­am. Bør heller ikkje inneholde for mange fremmedord og forkortels­er, slikt blir det bare «røre» av - og det har vi hatt nok av fra Minot-.

Er det mulig å få tilgang til de reiser som er planlagt for høsten 2017 og vinteren 2018? Hadde det vaert en ide å sende ut et «program» - IKKE partiprogr­am - slik de gjør for Ibsenhuset. Da kan vi «hjemmesitt­ere» lese oss litt opp og følge/føle litt med disse flotte, aergjerrig­e, kunnskapsr­ike og oppofrende politikere som reiser for oss.

Tusen takk til Thomas Bakken og Jan Terje Olsen for at dere tok turen for oss i år. Det var visstnok en fra fylkeskomm­unen med i år også, men han rapportere­r direkte til Løkslid, så det er nok arkivert allerede.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway