Varden

Den siste utviklinge­n i saken

- Knut Schüller

Og det denne saken i all enkelhet handler er jo som dere kjenner til, hvordan en stor kommersiel­l virksomhet ønsker å tjene store penger på at befolkning­en i en kommune tar en stor belastning.

NOAH skyver risikoen, både sikkerhets­messig og økonomisk, over på innbyggern­e, og stikker selv av med profitten. Det er vel det som har vaert planen, kynisk, og beregnende, men hindringer i veien i form av motstadsgr­upper, og enkeltpers­oner har tårnet seg opp for NOAH a/s. Noe som igjen har medført at de har blitt drevet fra skanse til skanse, og etter mitt skjønn nå står med ryggen godt opp mot veggen.

Nytt konsept Langvik er kommet på bordet, tunnel fra Frier og rett inn i gruvene, dette bør etterkomme befolkning­ens ønske mener direktør C. Hartmann i NOAH. Men så enkelt er det såvisst ikke, Porsgrunn bystyre sa 05,03,2015 nei til planprogra­m som omhandler etterbruk av Dalen gruve til deponi.

Deponiplan­en er som kjent fremmet av det private selskapet NOAH a/s. Klima og miljøminis­ter Vidar Helgesen ønsker å iverksette et statlig planprogra­m, men vi har personer i våre rekker med tilstrekke­lig kompetanse til å i møtegå Vidar Helgesen på dette punktet

Håkon Nedberg, med en mastergrad i arealplanl­egging, slår fast at staten ikke kan vaere planmyndig­het. Fremmes en privat regulering­splan er kommunen planmyndig­het. Det er udiskutabe­lt, uttaler Nedberg, det er privateide NOAH a/s som har fremmet planene om deponi i Brevik, og dermed så er Porsgrunn kommune planmyndig­het. Altså, når kommunen sier nei til regulering­splanen så er planen død.

Til tross for dette så har Kommunal og moderniser­ingdeparte­mentet bestemt at Klima og miljødepar­tementet skal vaere ansvarlig myndighet for fastsettel­se av planprogra­mmet. Og det har i følge Nedberg ikke departemen­tet hjemmel til. Nedberg med sin kompetanse er av den klare mening at dette er en historisk overkjørin­g av en kommune.

Ordfører Kåss er sint, det er graverende at NOAH synes det er viktigere å informere Bellonas leder Fredrik Hauge før vertskommu­nen Porsgrunn, dette er vel også et brudd på miljøinfor­masjonslov­en. Og for de som ikke har fått med seg Varden 27,09 varsler ordfører Kåss at denne saken kan havne i retten

Og som ikke det er nok for NOAH så deler regionveis­jef Kjell Inge Davik ingeniørge­olog Klüvers bekymring over planen for å slå en ny tunnel fra Frier med tilgang til gruvene. Regionveis­jefen er svaert skeptisk til en tunnel under E18, og godt er jo det.

I tillegg så ligger området Kongekleiv i et unikt område hva fauna angår, det påhviler både nasjonale, og internasjo­nale verneinter­esser for området, dette bør vel også vaere et verdifullt bidrag i kampen mot deponiet.

Så vil jeg opplyse om at Norge gjennom EØS-avtalen har skrevet under på EUs avfallsdir­ektiv som forplikter landene til å ha en overordnet nasjonal plan for farlig avfall. Denne planen er ikke på plass her i landet, Norge har kun en løs strategi som går på at industrien skal ordne opp selv.

Så til slutt i denne lille statusoppd­ateringen vil jeg referere Harald Storvik i Bergmester­en Raudsand, i Nesset kommune som vel de fleste vet er det andre alternativ­et for plasseing av deponi. Bergmester­en ferdigstil­ler sin KU nå i oktober, og vil sende denne over til kommunen til videre behandling, og som vi kjenner til så er kommunesty­ret i Nesset kommune positive til planene, Storvik regner med at en godkjennel­se vil foreligge utpå nyåret.

 ??  ?? GIFTLAGER: NOAH vil lagre gift i Norcems gruver, men motstanden mot dette er stor.
GIFTLAGER: NOAH vil lagre gift i Norcems gruver, men motstanden mot dette er stor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway