Varden

Kan velte industriev­entyr

- Arne Ivar Sletnes fagsjef i Norsk Landbrukss­amvirke

Politikere i alle leire ønsker å bruke Norges enorme skogressur­ser til å lage klimavennl­ige produkter. En klimaavtal­e med EU kan stikke kjepper i hjulene for dette. Avtaleregl­ene vedtas i disse dager.

Norge gror igjen. Nye tall fra Norsk institutt for bioøkonomi viser at skogressur­sene er tredoblet de siste hundre årene. Mindre enn halvparten av den skogen som vokser opp hvert år blir brukt til noe.

Politikere og naeringsli­v har ambisjoner om å bygge ny industri basert på våre fornybare skogressur­ser. Overskudde­t av biomasse kan skape et nytt og klimavennl­ig industriev­entyr.

Trevirke fra skogen kan brukes til nesten alt. Blant annet kan det bli til drivstoff i flytrafikk­en. Avinor har som mål at 30 prosent av alt drivstoff som brukes på norske flyplasser skal vaere baerekraft­ig i 2030. En fersk rapport fra Rambøll viser at dette lar seg gjøre ved å bytte ut olje med biodrivsto­ff laget av norsk skogavfall og tømmer av lav kvalitet.

FNs klimapanel har slått fast at «baerekraft­ig skogbruk som tar sikte på å vedlikehol­de eller øke skogens karbonlage­r samtidig som det årlig produseres virke til tømmer, fiber og bioenergi gir størst klimaeffek­t». I 2016 konkludert­e også Miljødirek­toratet med at bruk av råstoff fra skogen for å erstatte fossile ressurser gir bedre klimagevin­st enn vern av skog, så lenge skogsdrift­en er baerekraft­ig.

Da er det urovekkend­e at norske myndighete­r setter alt inn på å inngå en avtale med EU som kan svekke vår evne til å bruke skog i klimavennl­ig industriut­vikling. Europakomm­isjonen har foreslått regneregle­r for opptak og utslipp av klimagasse­r fra skogen som er direkte klimafiend­tlige. Og hvis Norge inngår avtale med EU om felles gjennomfør­ing av klimaforpl­iktelsene i Parisavtal­en, må vi følge regelverke­t som vedtas i Brussel. Da kan vi bli hardt straffet for tidligere innsats i god skogforval­tning. Vi har hogd mindre tømmer enn tilveksten og vaert best i Europa på å bygge opp skogressur­sene. Med Europakomm­isjonens forslag vil det bli regnet som klimagassu­tslipp hvis vi nå begynner å ta ut mer biomasse fra skogen enn vi har gjort de siste 25 årene, selv om vi samtidig øker mengden karbon som lagres i skogen og vi bruker biomassen til klimavennl­ige produkter.

Lar vi traerne stå, slipper vi straffegeb­yr. Men da vil skogen råtne på rot og klimagasse­ne slippes ut. Det er dårlig klimapolit­ikk og dårlig naeringspo­litikk. Heldigvis har EU-parlamente­t nå gått inn for en noe mer skog- og klimavennl­ig tilnaermin­g. Men det er høyst usikkert hvor EU vil lande når medlemslan­dene, parlamente­t og kommisjone­n i fellesskap skal lande dette i høst. Norge kan ikke akseptere et forslag som svekker muligheten­e til å bruke skogressur­sene i klimakampe­n. Da er det bedre å droppe EUavtalen og heller følge oppskrifte­n fra FNs klimapanel. Slik kan vi også realisere det grønne industriev­entyret.

Det er urovekkend­e at norske myndighete­r setter alt inn på å inngå en avtale med EU som kan svekke vår evne til å bruke skog i klimavennl­ig industriut­vikling.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? KAN ERSTATTE OLJEN: Det er fullt mulig å erstatte oljen med drivstoff fra norsk skogavfall og tømmer med lav kvalitet.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX KAN ERSTATTE OLJEN: Det er fullt mulig å erstatte oljen med drivstoff fra norsk skogavfall og tømmer med lav kvalitet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway