Varden

Vi feirer hverdagshe­ltene

- Arne Sørlie leder Kirkens SOS Telemark

Å prate om psyken vår er fortsatt et tabu for mange, derfor skal vi markere Verdensdag­en for psykisk helse 10. oktober.

Hvert eneste døgn tar vi i Kirkens SOS imot nesten 500 samtaler. Dette er en hyllest til alle hverdagshe­ltene som ringer og skriver til Kirkens SOS og forteller om uutholdeli­ge øyeblikk, vanskelige følelser og hvordan de håndterer dette. Takk for at dere deler! Dere er umåtelig modige. Vi er takknemlig­e for å møte dere, og heier på dere.

Alleharen psykisk helse. Og alle mennesker møter situasjone­r som utfordrer den i løpet av livet. Samtalene vi har med dere handler ofte om tap: Tap av kjaerlighe­t, helse, økonomisk selvstendi­ghet, frihet til å gjøre det man selv ønsker, verdighet, tap av mennesker vi er glade i. Det er verken rart eller flaut, det er menneskeli­g.

«Midt i et bunnløst mørke, kontaktet jeg dere, og med små spørsmål om store ting begynte lysene å tennes rundt meg. Det er fortsatt mørkt, men der er små lys å bevege seg rundt. Kanskje var det nå det snudde? Kanskje er det nå jeg overlever. Jeg lever i alle fall.» Dette er en tilbakemel­ding fra en innskriver.

Det handler ikke bare om tap, dere forteller også om mange seire. Vi får hører om lettelsen ved å komme ut av en depresjon og om gleden ved å klare å puste normalt igjen. Dere forteller om behov for å kunne feire, og opplevelse av at det ikke er lov. Dere snakker med rå sårbarhet om gleden som gradvis erstattes med frykten for en ny runde med stummende mørke og handlingsl­ammende angst. Dere beskriver skammen og sorgen over hvordan sykdommen påvirker familie, jobb, venner, økonomi og bolig. Alt dette gjør det vanskelig å juble høyt over kampen dere akkurat har vunnet.

Når mennesker som kjemper seg gjennom psykisk sykdom blir bedre, og noen ganger seirer over selveste døden, er det lite beundring og få heiarop. Ofte er det slik at omgivelsen­e, selv ikke de naermeste, verken vet eller forstår hvilket slag som er utkjempet.

Mangesomle­ver liv med depresjon, angst og andre psykiske lidelser tar den daglige kampen i mørket uten å si noe til noen. Det er fortsatt slik at mange skammer seg over det de tenker er en personlig svakhet og fordi de frykter hva folk vil tenke om dem. De er redde for at andre skal bekymre seg – og tanken på at ingen skal bry seg er uutholdeli­g.

Kirkens SOS heier på livet og feirer deg som av ulike grunner kjemper alene. Vi hyller deg som er redd for å vaere til bry, men likevel har mot til å la familie og venner ta del i sykdom og smerte. Vi jubler for deg som har det så vondt at du må kutte deg, som ikke kan bevege deg fra hjørnet innerst i stuen, som ikke husket sist du var glad, som har mistet alt som betydde noe, som fortviler, gråter - og som likevel overlever. Kirkens SOS håper at i dag kan vaere dagen for at du kan vaere stolt. Stolt fordi du har valgt livet og for at du ikke har gitt opp. Hurra for hverdagshe­ltene! Trenger du noen å snakke med så er det alltid noen på vakt i Kirkens SOS. Ring eller skriv til oss.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX ?? STORT BEHOV: Kirkens SOS tar imot nesten 500 samtaler hvert døgn.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SCANPIX STORT BEHOV: Kirkens SOS tar imot nesten 500 samtaler hvert døgn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway