Varden

Vi kaster altfor mye mat i Norge.

- Sjefredakt­ør Tom Erik Thorsen

Tom Erik Thorsen, sjefredakt­ør

Høyers hotell i Skien er blant virksomhet­ene som har tatt i bruk appen «Too good to go», hvis formål er å redusere matsvinn hos serverings­steder, samtidig som kunder kan kjøpe billig mat. Sommarland i Bø og Norsjø ungdomssen­ter er andre serverings­steder i fylket vårt som benytter seg av appen.

Prinsippet er enkelt og smart: Hvis serverings­stedet – av forskjelli­ge årsaker – har mat til overs, legges dette ut på markedet, slik at publikum kan kjøpe overskudds­maten. I stedet for at maten blir søppel, blir den en ressurs – både i form av salg og inntekter, men også for kjøper. For når maten går i søpla er det ikke bare etisk vrient; matavfall represente­rer også en kostnad. Dette er avfall som må håndteres, som alt annet, og dette koster.

Tiltaket er dermed vinn-vinn på flere måter. Og kanskje også nødvendig. Ifølge Matvett-kampanjen kastes det over 350.000 tonn spiselig mat i Norge i matindustr­ien, dagligvare­handelen og hos forbrukern­e. Det er privathush­oldningene som står for mesteparte­n av matsvinnet. Tall for serverings­bransjen er ikke inkludert i tallet over.

Nå er det satt i gang en større kampanje for å redusere matsvinnet i nettopp serverings­bransjen med 20 prosent innen 2020. Naer 200 hoteller i kjedene Nordic Choice Hotels, Scandic Hotels og Thon Hotels er med i kampanjen.

Konklusjon­en er veldig enkel: Vi kaster altfor mye mat i Norge. Det er prisverdig at det tas store og målrettede grep for å redusere matsvinnet. Således er det flott at også lokale hoteller er med.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway