Varden

Men Morgedal får rasteplass på E134...

For Telemark handler statsbudsj­ettet om å videreføre det regjeringe­n har påbegynt. Verken stråleenhe­ten eller Grenlandsb­anen er nevnt med et ord.

- SKIEN Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

– Høyre og Frp ser ikke Telemark, sier fylkespoli­tiker Ådne Naper (SV). Han peker på at helsetilbu­dene må kuttes lokalt i Telemark hvis det skal bli penger til en stråleenhe­t på sykehuset i Skien.

Men Frp-politiker Bård Hoksrud og Høyre-politiker Solveig Abrahamsen er strålende fornøyd med statsbudsj­ettet for 2018.

De legger vekt på alle pengene som brukes på samferdsel og at E134 er prioritert som den viktigste veien vest-øst.

Viktig med rasteplass

Jo, det er nok riktig at økningen på samferdsel­sbudsjette­t ligger i størrelses­orden 60 prosent siden 2013, og kan hende vil Nye Veier få ansvaret for å videreføre E134, men det eneste helt konkrete løftet i tillegg til å gjøre ferdig de veiprosjek­tene regjeringe­n allerede har satt i gang, det er en rasteplass på E134 ved Morgedal.

– Men dette er saerdeles viktig for dem det gjelder, understrek­er Hoksrud.

Må gjennomgå midlene

Skjønt regjeringe­n foreslår å bevilge 107 millioner til Gassnova med adresse Porsgrunn som forvalter statens interesser til CO2-håndtering, men bare 1,8 millioner av disse skal brukes eksklusivt i Telemark. – Vi satser på sykehus, men siden befolkning­en ikke øker men går tilbake i Telemark, har vi en utfordring, sier Hoksrud.

Han mener Telemark kan ha en del å hente på å gjennomgå hvordan midlene fordeles mellom de forskjelli­ge helseforet­akene.

– Vi mener de må se på basisprise­ne, sier han og legger ikke skjul på at han tror Oslo-sykehusene får mer enn de burde, sammenlign­et med andre sykehus.

Taper på ambulansen­e

Et svaert godt fagmiljø på kreft, er en av de tingene som er viktig å ta tak i for Telemarks del.

– Telemark ligger an til å få ett av to nasjonale screenings­enter for tarmkreft i Helse SørØst, påpeker Hoksrud. Til dette ligger det 18 friske millioner i statsbudsj­ettet. Det vil på sikt bli aktuelt å kalle inn alle over 55 år til en slik screening. Tiltaket vil bli aktuelt fra 2019.

Hoksrud ønsker at flere helsetjene­ster blir flyttet ut av Oslo. Dessuten må overføring­ene gjennomgås. I dag tyder mye på at Telemark taper 20 millioner på ambulanset­jenestene på grunn av størrelsen på fylket.

 ?? FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? STATSBUDSJ­ETTET: Solveig Abrahamsen (H) og Bård Hoksrud (Frp) dro hjem til Telemark for å presentere Statsbudsj­ettet. De møtte media på sykehuset i Skien.
FOTO: RAGNHILD JOHANSEN STATSBUDSJ­ETTET: Solveig Abrahamsen (H) og Bård Hoksrud (Frp) dro hjem til Telemark for å presentere Statsbudsj­ettet. De møtte media på sykehuset i Skien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway