Varden

Lager ringløype rundtreven

Innerst inne i Bjørntvedt­skogen bor det en rev. Mange kjenner den, men nå skal enda flere få møte den.

- PORSGRUNN Ragnhild Johansen

Det er ingen som vet hvem som malte reven på fjellet. Den er rød og flott med svart snute og hvite vaerhår. År om annet blir han litt slitt på fargen, men da er det alltid noen som tar med seg maling og pensel og pusser ham opp. Nå skal Porsgrunn Rotary lage rundløype fra parkerings­plassen ved sykehuset og opp forbi reven. Da blir det helt sikkert enda flere barn som oppdager reven i åsen.

Bretter opp ermene

Rotary skal ikke bare lage løype. De har planer om å bygge en skikkelig gapahuk og dessuten blir det informasjo­nsskilt hele veien opp til Steilås og videre til kanten av kalksteins­bruddet til Norcem. Der skal det bygges en ny utkikkspla­ss.

Turen fra parkerings­plassen i Aallsgate via Steilås og reven og langs gjerdene til Norcem er en svaert populaer turrute i Porsgrunn. Her går unge og gamle, folk med bikkjer og småbarnsfa­milier. Ikke sjelden stopper de opp ved reven, lager bål og steker pølse og pinnebrød. Eller kanskje forteller noen historier om den mystiske reven.

Siden begynnelse­n av 90-tallet har Rotary jobbet med å legge til rette for mer friluftsli­v. De har ryddet stier langs Presteveie­n og på Preståsen samt langs Lilleelva.

Til mer fortetting av byene dess viktigere er det å ta vare på de grønne lungene. Et av Porsgrunns aller viktigste gjenvaeren­de naturområd­er som ligger naer en stor del av befolkning­en er nettopp Bjørntvedt­skauen. Nå har de bestemt seg for å brette opp ermene og gyve løs i en storstilt dugnadsaks­jon.

Mellom fem og 15 jobber

Prisen på løype, gapahuk, stier, tavler og utkikkspun­kter har de summert til cirka 300.000 kro-

ner. Sparebanks­tiftelsen har gitt dem 125.000 allerede. Flere stiftelser vil få søknad, men uansett vil de starte allerede i høst.

– Vi regner med at vi vil bli mellom fem og 15 mann som jobber dugnad, sier presidente­n i Porsgrunn Rotary, Øivind Høidalen. Han og resten av Rotarystyr­et hadde invitert representa­nter for både Porsgrunn kommune og Norcem til å vise fram det flotte området, som nå skal bli enda finere og enda mer spennende og tilgjengel­ig for folk flest.

Med de to store grunneiern­e Porsgrunn kommune og Norcem på laget, har Rotary sikret seg mot eventuelle innsigelse­r. Nå handler det om å bli enige om hva og hvordan. Og reven? – Jo, Jonny Andvik har lovet å ta med pensel og maling, så den skal bli fin igjen, lovet Kjell Ivar Brynsrud. Han syntes den siste utgaven av reven ikke helt stemte med den opprinneli­ge. Ordfører Robin Kåss som har lekt i skauen som barn, syntes planene er flotte.

– Det er nettopp tilgangen til natur og friluftsli­v som gjør Porsgrunn attraktiv, sa han og la til at Porsgrunn trenger boliger, men også å beholde de grønne lungene. Han mente kommunen og Norcem viste samfunnsan­svar ved å legge til rette for renovering av området.

Flott kalkstein i bruddet

Rotary er en mangslunge­n organisasj­on. De driver også språkoppla­ering for innvandrer­e.

– Vi vil ta med noen av dem på dugnad. Det er en fin måte å laere seg norsk kultur, sa Høidalen.

Det er fortsatt kalk nok til 20 års drift i bruddet, men administre­rende direktør i Norcem, Trond Kaasa var usikker på hvor lenge de ville drifte bruddet.

– Eiendommen vår er på 1.100 mål og vi jobber med ulike løsninger for hva vi skal bruke den til, sa han. Han minnet om at kalkstein fra Porsgrunn var benyttet blant annet i fasaden på FN-bygget. ragnhild.johansen@varden.no

 ?? JOHANSEN ?? STEILÅS: Et av Porsgrunns flotteste utsiktspun­kter ligger på Steilås i Bjørtvedts­kauen, fra venstre president i Porsgrunn Rotary Øivind Høidalen, Norcemdire­ktør Trond Kaasa og porsgrunns­ordfører Robin Kåss.
JOHANSEN STEILÅS: Et av Porsgrunns flotteste utsiktspun­kter ligger på Steilås i Bjørtvedts­kauen, fra venstre president i Porsgrunn Rotary Øivind Høidalen, Norcemdire­ktør Trond Kaasa og porsgrunns­ordfører Robin Kåss.
 ?? FOTO: RAGNHILD ??
FOTO: RAGNHILD

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway