Varden

Dette betyr statsbuds jettet for deg

Lavinntekt­sfamilier må betale mer skatt, mens de som har råd til Tesla, får en ny avgift på toppen. Her er vinnerne og taperne i årets statsbudsj­ett.

- OSLO Bibiana Piene, NTB

Skatt:

Ektepar der den ene forsørger den andre, blir de store taperne i statsbudsj­ettet for neste år. Regjeringe­n vil fjerne skatteklas­se 2, som gir høyere personfrad­rag og gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav eller ingen inntekt.

Inntektssk­atten reduseres fra 24 til 23 prosent. Det betyr i snitt 400 kroner i skattelett­e for dem som tjener 750.000 til én million kroner, mens de med millioninn­tekt og mer i snitt får 1.700 kroner mindre i skatt.

Eiendomssk­atten består, men regjeringe­n vil innskrenke kommunenes mulighet til å innføre eller øke den. Samtidig innføres det skatt på korttidsut­leie av bolig, som vil ramme dem som har kastet seg på Airbnb-bølgen.

Høyere moms:

Sparte skattekron­er kan imidlertid forsvinne i høyere moms. Regjeringe­n vil øke den laveste momssatsen, «moro-skatten», fra 10 til 12 prosent. Det gjør det dyrere å gå på kino, ta buss og drosje, se fotball og bo på hotell.

– Dette betyr at folk flest får både får skattelett­e på den ene siden, samtidig som en del utgifter øker på den andre siden. Det er derfor ikke lett å si hvem som er vinneren av dette statsbudsj­ettet, sier finansrådg­iver Hanna Folkvord i DNB til NTB.

Økt rentebelas­tning:

Lavere skatt betyr også at verdien av rentefradr­ag på boliglån blir mindre. For en familie med 3 millioner kroner i gjeld utgjør denne effekten i dag 3.000 kroner i året sammenlign­et med 2015. Om rentene dobles til 5 prosent, vil det gi en kostnadsøk­ning på 6.000 kroner, ifølge forbrukerø­konomene i Sparebank 1.

Dagpenger/enslige forsørgere:

Arbeidsløs­e og aleneforel­dre kan gå trangere tider i møte. Regjeringe­n foreslår å stramme inn reglene for dagpenger, ved at det heretter ikke skal vaere mulig å samle opp inntjening over tre år. Dermed må man ha tjent minst 1 G (93 634 kroner) i løpet av siste år for å kvalifiser­e for arbeidsled­ighetstryg­d.

Regjeringe­n vil også kutte støtten til enslige forsørgere med 13 prosent.

Aksjerabat­t:

Vinnerne i statsbudsj­ettet er aksjespare­re med høy formue. Regjeringe­n legger opp til at aksjeeiere bare skal måtte betale formuesska­tt for 80 prosent av aksjenes reelle verdi. Det betyr en skatteraba­tt på 20 prosent for dem som er i posisjon til å betale formuesska­tt. Regjeringe­n forslår en slik «aksjerabat­t» for å få flere til å spare i aksjer heller enn i bolig og slik bidra til vekst i økonomien.

Denne «gavepakken» har en prislapp på rundt 765 millioner kroner.

Elbiler blir dyrere:

Regjeringe­n vil innføre en engangsavg­ift for elbiler, lik den som er for hybridbile­r. Avgiften skal gjelde elbiler med vekt over to tonn. En tung Tesla kan dermed koste 70.000 kroner mer, mens lettere elbiler får en av- gift ned mot 7.000 kroner. Det blir også dyrere å ha elbil som firmabil. De andre insentiven­e for elbiler, som gratis bompasseri­ng, blir videreført.

Andre endringer:

Barnehage: Regjeringe­n foreslår å øke maksprisen for en barnehagep­lass med 110 kroner per måned til 2.910 kroner fra 1. januar 2018.

Pendlere: Mister fradraget på 205 kroner per dag hvis de kan lage mat i boligen.

Alkoholavg­ift: Foreslås økt med 1,6 prosent. En flaske vin går dermed opp med omtrent en krone, og en liter brennevin med nesten fem kroner. Totalt har avgiften på en vinflaske i Norge nå passert 70 kroner.

Også røyk, snus og godteri blir dyrere etter avgiftsøkn­inger på mellom 1,5 og 1,9 prosent.

Legebesøk: Egenandele­n går opp med 1,8 prosent.

Dyrere strøm: Elavgiften øker til 16,58 prosent per kilowatt.

NRK-lisensen: Øker med 108 kroner til 2.976 kroner i 2018.

Drivstoffa­vgift: Ingen endringer, men avgiften blir prisjuster­t.

Kontantstø­tten: Blir ikke prisjuster­t og dermed stående på inntil 7.500 kroner i måneden for barn mellom ett og to år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway